“Wij begraven juist niets”, reageert Patrick Busschots van Universal Music op berichten dat de muziekindustrie in 2012 stopt met cd’s. Het nieuws zorgde eerder deze week voor aardig wat paniek bij winkels die nog veel muziekcd’s verkopen. Platenfirma's wilden toen niet reageren, maar spreken nu het bericht tegen.

Populaire streamingdiensten als Spotify zijn een finale nagel in de doodkist van de fysieke cd, ving de media in de wandelgangen op. De muziekindustrie zou daarom tegen eind 2012 stoppen met de verdeling van blinkende schijfjes in winkelrekken. Maar die geruchten kloppen niet, zegt Busschots nu.

“Streamingdiensten zijn helemaal geen concurrent voor cd’s”, zegt de managing director van Universal in ons land. “Kijk maar naar Zweden, het land waar Spotify werd uitgevonden en zeer veel gebruikt wordt. Daar is de cd-verkoop nog goed voor veertig procent van de markt.”

Busschots staat zelfs heel positief tegenover Spotify en co: “Wij zien dat streamingdiensten vooral mensen lokken die daarvoor illegaal downloaden. In Zweden wordt tegenwoordig veel minder illegaal muziek gedownload. Het blijkt ook dat er mensen zijn die bepaalde muziek via streamingdiensten beluisteren en dan daarna toch de cd in de winkel gaan kopen.”

Driekwart van de markt

Op dit moment tellen cd’s in België nog mee voor 75 procent van de muziekmarkt. De rest wordt voornamelijk opgeslokt door digitale downloads via de iTunes Store. Het is de vijfde muziekverkoper in ons land, achter ketens als Mediamarkt en The Free Record Shop. Busschots denkt niet dat de lancering van streamingdiensten in België op die rangorde meteen een grote impact gaat hebben.

Vermoedelijk gaat Spotify ergens deze maand officieel van start in België. Met een beetje moeite kun je trouwens nu al van de gratis muziekdienst genieten. Keuze genoeg trouwens, want Belgacom gaat de muziekdienst Deezer promoten en deze week is de Duitse Spotify-concurrent Simfy in alle stilte van start gegaan. De prijzen en het aanbod zijn bij de drie ongeveer hetzelfde, al scoort Spotify met iets betere ondersteuning bij hardwarepartners, zoals Logitech en Sonos.