Google-topman Eric Schmidt heeft hoge verwachtingen. Midden volgend jaar moeten de meeste nieuwe tv's met Google TV zijn uitgerust.De topman deed die ambitieuze uitspraak tijdens de Le Web-conferentie in Parijs deze week. Schmidt verwacht dat de markt van connected tv’s volgend jaar explodeert en dat zijn bedrijf de hoofdrol zal spelen. Google TV zal net als Android gratis en openbron blijven, benadrukt Schmidt.

Concurrentie overtuigen
Google moet dan wel een hoop televisiefabrikanten kunnen overtuigen om hun eigen Smart TV-diensten te laten vallen voor Google TV. Samsung bijvoorbeeld heeft niet stilgezeten en biedt inmiddels al bijna duizend apps aan voor zijn intelligente televisietoestellen.
 


De zoekgigant kondigde zijn grootse televisieplannen aan in mei 2010. Google TV moet je niet alleen toegang bieden tot standaardzenders en video op het internet maar biedt je ook de mogelijkheid om te surfen op je televisie via de ingebouwde Chromebrowser en om Androidapps te gebruiken.

Geflopt in VS
Tot dusver is de dienst enkel in de Verenigde Staten beschikbaar via een settopbox van Logitech, of geïntegreerd in een televisie van Sony. De verkoop loopt echter allesbehalve vlot en ook enkele grote Amerikaanse zenders liggen dwars. Begin volgend jaar komt Google TV naar Europa.

Midden januari, als de jaarlijkse CES-beurs is afgelopen, kunnen we waarschijnlijk beter inschatten met hoeveel korreltjes zout je de uitspraken van Schmidt moeten nemen.