Een Japanse ingenieur legde de ingewanden van een nieuwe iPod Touch bloot en ontdekte dat het toestel Bluetooth-signalen kan ontvangen. Bij de lancering van de nieuwe generatie van deze mediaspeler zweeg Steve Jobs over deze draadloze functie.

De website Tech-on ondervroeg de technicus, die de Touch in opdracht van Nikkei Electronics ontleedde. Het hoorde dat de vernieuwde speler een gecombineerde chip bevat die op meerdere manieren draadloze signalen kan versturen en ontvangen. Voorgaande versies hadden een externe draadloze adapter nodig, wat bij de dunne generatie van de Touch is ingebouwd.

Atleten
Deze interne BCM4325-zendontvanger van Broadcom wordt gebruikt voor het versturen van WLAN en verzorgt daarnaast de communicatie voor het zogenoemde ANT-netwerk. Een beperkt aantal bedrijven gebruikt deze beschermde techniek om over korte afstand op krachtige wijze data te verzenden.

Het is vooral bedoeld voor het meten van prestaties van atleten. Nike gebruikt het in zijn samenwerking met Apple om sportartikelen te produceren die communiceren met iPods, waaronder de Nano en de nieuwe Touch.

De ingenieur van Nikkei Electronics claimt dat de Broadcom-chip niet alleen wordt gebruikt om ANT-signalen te verzenden voor de Nike-producten, maar ook geschikt is voor het Bluetooth-spectrum. “Wanneer Bluetooth-capaciteit is ondersteund, wordt gesproken communicatie mogelijk met een microfoon”, zegt hij.

De iPod Touch beschikt niet over een ingebouwde microfoon, maar met deze extra functie zijn eigenaren bijvoorbeeld in staat om Bluetooth-stereoheadsets te laten samenwerken met de mediaspeler, waardoor draadloze telefoongesprekken via Voip-diensten als Skype binnen handbereik komen.

Concurrentie
Het is niet duidelijk waarom Apple tijdens de introductie van de iPod Touch heeft gezwegen over de nieuwe eigenschap. Mogelijk concurreert de vernieuwde mediaspeler met de iPhone 3G als met het apparaat draadloze telefoongesprekken kunnen worden gevoerd. Een andere reden kan de aanstaande introductie zijn van Touch-accessoires die wel gebruikmaken van Bluetooth.