De iPhone mag dan inmiddels op de markt zijn, de geruchtenstroom erover neemt nog lang niet af. Nu weer voert die stroom het heuglijke bericht mee dat Apple nog dit jaar een goedkopere versie van de smartphone lanceert, gebaseerd op de iPod Nano.

Persbureau Reuters heeft het nieuws gisteren wereldkundig gemaakt, al maakten weblogs als Unwired View en Gizmodo er eerder al melding van. Aanleiding is een patentaanvraag van Apple bij het Amerikaans Patentbureau. Daarin spreekt Apple van een multifunctioneel elektronisch toestel, met een touchpad als controlemechanisme.

Volgens de Taiwanese analist Kevin Chang van financieel dienstverlener JP Morgan gaat het om niets minder dan een iPod Nano, getransformeerd tot telefoon. Die 'mini-iPhone' zou ergens in het vierde kwartaal op de markt komen, zo schrijft hij in een rapport. Chang baseert zich, zoals het hoort bij dergelijke sappige geruchten, op "bronnen in het toeleveringskanaal".

"We geloven dat iPod Nano zal worden geconverteerd naar een telefoon, omdat het waarschijnlijk de enige manier is voor Apple om een lower-end telefoon te lanceren zonder de iPod Nano ernstig te kannibaliseren", aldus Chang. Het toestel zou, net als de Nano, beschikken over het bekende scrollwiel en een mediaspeler. Het aantal functies zou echter beperkt blijven in vergelijking met de iPhone.

De prijs van zo'n getransformeerde Nano kan volgens Chang driehonderd dollar of minder bedragen. De analist acht het denkbaar dat er van zo'n relatief laaggeprijsde telefoon in 2008 dertig tot veertig miljoen stuks over de toonbank gaan. Ter vergelijking: Apple mikt op tien miljoen verkochte iPhones in 2008. Het goedkoopste model van dat toestel kost vijfhonderd dollar.

Apple-watcher Tom Krazit weet niet wat hij van de speculaties moet denken, schrijf hij op de CNet nieuwsblog. "Het belangrijkste verkoopargument van de iPhone is zijn touchscreen interface; waarom zou Apple zo snel met een kreupele versie daarvan willen komen?" vraagt hij zich terecht af. Misschien wil Apple het nummerkiezen met de draaischijf terugbrengen?