De drang naar hogere resoluties bereikt dit weekend in Amsterdam een voorlopig hoogtepunt met de eerste vertoning van CineGrid Amsterdam, een reusachtige digitale bioscoopprojector die levensechte beelden kan vertonen. Voor een film van anderhalf uur is een opslagruimte van 1.200 dvd-schijven nodig.

Tijdens het Mediapark Jaarcongres zal op 17 juni de eerste voorstelling te zien zijn in de Amsterdamse Waag Society. De demonstratie is de aftrap voor het Europese gedeelte van Cinegrid Exchange, een netwerk dat zich specialiseert in de overdracht en vertoning van beeldmateriaal met uitzonderlijke hoge kwaliteit van beeld en geluid.

Vier keer scherper

De organisaties die het CineGrid Exchange-project ondersteunen, waaronder Surfnet en de Universiteit van Amsterdam, beweren dat de beeldkwaliteit van het reuzenscherm vier keer zo scherp is als bij HDTV en tienmaal de kwaliteit van een normale televisie overtreft. Deze manier van weergeven staat ook wel bekend als 4K Cinema en heeft een reusachtige opslagcapaciteit nodig: 96 terabyte aan filmmateriaal ligt klaar om te worden vertoond, waarbij een doorsnee film 5,5 terabyte in beslag neemt.

Tot nu toe zijn alleen CineGrid-vestigingen te vinden in Amerika en Japan. De digitale bioscoop in Amsterdam wordt de eerste Europese afdeling en zal worden gebruikt voor onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en experimenten met multimedia. Maar ook een geavanceerde IMAX-bioscoop hoort met deze techniek tot de mogelijkheden. IMAX is een filmformaat met een grotere schermcapaciteit, waardoor het films met een grotere omvang en resolutie kan tonen.

Op de Waag Society-website  is een aantal minifilms beschikbaar. Op YouTube is een demonstratie te zien die tijdens het @Holland-festival werd opgenomen.