Sabam vindt dat Telenet geld verdient op kap van de muziek die over zijn netwerk stroomt. De auteursrechtenmaatschappij eist een vergoeding

Aanleiding van Sabams jongste ergernis is de gedetailleerde informatie die Telenet vrijgaf over zijn zwaarste downloaders. Daaruit blijkt dat er mensen zijn die 2,6 terabyte aan gegevens via het internet versluisden, allemaal klanten van de abonnementen zonder downloadlimiet.

Voor tien euro extra kunnen mensen bijvoorbeeld bij Belgacom onbeperkt downloaden, ook muziek. De redenering van Sabam is dat de operatoren dat bijkomende geld enkel kunnen aanrekenen omdat mensen zoveel muziek en films downloaden –legaal of illegaal. En dus is het niet meer dan logisch dat de artiesten een graantje meepikken van het geld voor die abonnementen.

Volgens Sabam moet Telenet dan maar een vergoeding betalen voor de muziek die over het netwerk wordt versluisd. De internetprovider dankt immers zijn commerciële succes deels aan het werk van de film- en muziekmakers.

Telenet niet verantwoordelijk
“Op Europees niveau is al beslist dat een internetleverancier geen verantwoordelijkheid draagt voor het dataverkeer van zijn klanten,” reageert Telenet-woordvoerster Marina De Moerloze. Sabam richt zijn pijlen dus op de verkeerde speler.

Door de privacyregels kan men zelfs niet weten of mensen muziek en films downloaden. Maar volgens Sabam staat dat wel buiten kijf: internetverkeer is naast dataverkeer ook voor een groot deel muziek en film.

Piraterij
In de mededeling vermeldt Sabam ook de schadelijke effecten van piraterij. Daarmee insinueren ze meteen ook dat Telenet zijn inkomsten realiseert met de illegale activiteiten van haar klanten.

Maar Telenet wast zijn handen in onschuld: “onze gebruiksvoorwaarden stellen dat onze klanten geen bestanden illegaal mogen delen”, aldus De Moerloze.

Update 1 september:
Aanpassing Belgacom-optie voor onbeperkt internet