Tijdens de opening van het 18e Holland Animation Film Festival op woensdagavond 18 maart is de Vakprijs voor de Nederlandse animatie uitgereikt aan 'The Black Room' (2015) van Robbie Cornelissen & Kees Went. 

De vakjury, bestaande uit Marieke van Middelkoop (filmmaker, NL), Menno de Nooijer (performer en filmmaker, NL) en Serge Onnen (filmmaker, NL), zegt over de film: “Met het meest basic tekengereedschap bouwt hij al jaren een eigen wereld op. En sinds een paar jaar komt deze wereld in beweging in gelaagde animaties. Zo eenvoudig kan het zijn en zo complex het spel wat ermee gespeeld wordt. Een drieluik waar een donkere choreografie van lijnen en coulisses de toeschouwer insluit en weer ruimte geeft: lucht & aarde, adem & verstikking, spel & dwang, vrijheid & gevangenschap, zwart & wit. Potloden vervelen nooit. De soundtrack is gemaakt door de editor en zorgt ervoor dat het een naadloos geheel is zodat de toeschouwer er nog beter in gezogen wordt. De vak jury kiest ervoor een grensverleggend werk te kiezen.”

Bekendmaking nominaties Grand Prix voor Nederlandse animatie 
Op de openingsavond maakte de vakjury ook de nominaties bekend voor de Grand Prix voor Nederlandse Animatie. Hiervoor werden drie films geselecteerd:

- Descent (2014) van Johan Rijpma, waarin een cilindervormige mok valt en in stukken breekt. Elk beeldje van deze opname wordt vervolgens vertaald naar een keramische laag die gemaakt is van de overblijfselen van de mok. 

- De aanstekelijke videoclip voor Nobody Beats the Drum: Let it Go (2014), gemaakt door Max Italiaander en Levi Jacobs over een man die zijn stressvolle leven achter zich laat en op avontuur gaat op Planet Tropicana.

En Ultrakort Leader (2014) van Patrick Raats, waarin een teckel model staat voor de aankondiging van de serie ultrakorte animatiefilmpjes.

De winnaar van de Grand Prix voor Nederlandse animatie wordt zondagmiddag 22 maart om 16.30 uur bekend gemaakt.

Holland Animation Film Festival 
Van 18 t/m 22 maart 2015 zijn ruim 400 animatiefilms te bewonderen op het Holland Animation Film Festival. Van hilarische cartoons tot baanbrekende videoclips en kunstfilms, het is allemaal te zien op het grootste internationale animatiefilmfestival van Nederland. Er zijn lange en korte films, games en strips, competities, speciale programma’s, presentaties en talkshows.