Bowers & Wilkins kennen we vooral als luidsprekerspecialist. Maar ook de iPod laat de Britse fabrikant niet onberoerd. Na de fraaie Zeppelin-docks, stelt B&W nu een premium hoofdtelefoon voor op maat van de iPod, iPhone en andere draagbare spelers: de P5.


Dat is best opmerkelijk, want de hoofdtelefoonmarkt was tot nu toe onontgonnen terrein voor Bowers & Wilkins. Toch mikt het bedrijf meteen hoog met de P5: hij neemt populaire concurrenten zoals de Bose On-ear Headphones in het vizier.

De P5 is een on-ear hoofdtelefoon die specifiek werd ontworpen voor mobiel gebruik, en met name iPod- en iPhone-gebruikers wil verleiden. Dat uit zich in de verwisselbare kabels (beide met een rechte 3,5mm plug) die B&W bij de hoofdtelefoon levert: één met een handige remote (met microfoon) voor de iPod en iPhone, en één zonder voor andere draagbare spelers.

De kabels omwisselen doe je door de oorschelp te openen. Dat gaat opvallend makkelijk dankzij een ingenieus magneetsysteem, een elegant ogende oplossing die tegelijk gebruiksvriendelijk en doordacht is.

Gulden middenweg
De geopende oorschelpen gunnen je een inkijk op het binnenwerk dat met een doorschijnend gaasje wordt afgeschermd. Aan beide kanten zit een 40-millimeter driver, met een neodynium magneet die een hoogwaardig diafragma uit Mylar aandrijft. De drivers zitten in een gesloten constructie, afgewerkt met chique ogend aluminium.

Die constructie blokkeert omgevingsgeluid grotendeels zonder je compleet te isoleren van de omgeving; een gulden middenweg tussen een noise-cancelling hoofdtelefoon en een (half)open set. Met een streepje muziek op een bescheiden volume hoor je amper nog iets van je omgeving; zet je het volume hoger dan hoor je alleen muziek.

Mobiel
In de stijlvolle verpakking van de P5 vinden we ook nog een luxueus opbergetui en een 6,3-millimeter conversieplug. Die laatste is in de praktijk eigenlijk alleen bruikbaar als je hem op een verlengkabel aansluit; de korte aansluitkabels van de P5 zijn duidelijk niet bedoeld voor thuisgebruik met een hifiset.

Leuk detail: de oorschelpen van de P5 roteren licht mee naar beide kanten, en kunnen ook 90 graden gedraaid worden. Goed voor de pasvorm en handig bij het opbergen, al is de P5 lang niet zo compact als een volledig opplooibare hoofdtelefoon.