FWD vroeg aan drie lezers om een HTC Sensation XE uitgebreid te testen en hun ervaringen op te tekenen. Hieronder vind je de bespreking van Yvan Peelaers uit Sint-Amandsberg. Vind je dit de beste van de drie reviews, klik dan hier om naar Facebook te gaan en druk op de 'vind ik leuk'-knop. Je maakt dan zelf kans om een Sensation XE te winnen.

Onder de mensen die een van de lezerstesten van de HTC Sensation XE leuk vinden, verloten we op 26 januari 2011 om 23u59 een van de smartphones. (De andere twee lezersreviews vind je door hier en hier te klikken)

Unboxing
Bij het openen zie je dat er is nagedacht over de verpakking. Het matzwarte papier met daarin uitsparingen voor de Sensation XE en oortjes toont stijvol. De iBeats zien er prachtig uit en lijken wel gemaakt door een hippe juwelier. Verder bevat het geheel ook een kleine portefeuille met Beats-logo erop, extra dopjes en een glimmende usb-lader met bijbehorende kabel.

Eerste indruk
Even zoeken naar de batterij. Tiens, die zit er precies niet bij? Daarvoor moet je de backcover er even af halen. Deze is uitgevoerd in aluminium die doorsneden wordt met een rubberen toplaag. Voelt stevig aan en zorgt voor een goede grip. Even de simkaart installeren en klaar. Onhandig is wel dat je deze niet kan plaatsen zonder de batterij te verwijderen. Gelukkig is dit een klusje dat we niet te vaak moeten uitvoeren. Ook de 16GB-geheugenkaart is reeds geïnstalleerd.

Wel vreemd voor een toestel van dit kaliber is dat er wordt gewerkt met een verwisselbare SD-card in plaats van met een ingebouwd geheugen. Inladen verloopt namelijk trager dan vanuit een intern geheugen. Gelukkig maakt de potige 1.5 Ghz-dualcore veel goed.

De Sensation XE voelt solide en degelijk aan en heeft een aantal subtiele details die het tot een mooi toestel maken. Er is goed nagedacht over het algemene design, iets wat we graag zien. Maar nu weer over naar de eerste test die je meteen doet met dit toestel: klikken op de muziek-app en luisteren.

Geluid iBeats
En dat geluid? Dat is goed, zeer goed zelfs. Niet voor klassieke muziek, maar die past ook niet op dit stoere toestel. Wel elektro-pop, lounge, ambient, whatever-beats; alles waar wat punch achter zit komt mooi tot zijn recht via deze oortjes. De bassen zijn mooi rond en vol, midden is redelijk duidelijk aanwezig en hoge tonen worden helder weergegeven. Algemeen is het een geluidsbeeld met power en directheid.

Wat ook opvalt is dat de oortjes worden herkend van zodra je ze vastklikt, waarna het geluid een aantal aanpassingen ondergaat. Deze functie kan je uitschakelen, maar dan klinkt de muziek alsof je een kartonnen doos op je hoofd hebt gezet.