Op Sony’s presentatie van de PlayStation 4 afgelopen nacht werd met geen woord gerept over het officiële ontwerp van de PS4. Wat we wel te zien kregen, was een massa spellen die ons een goede indruk geven van de kracht van de PS4. Maar wat zit er nu eigenlijk onder de motorkap? Officieel heeft Sony tot nu toe nog niets meegedeeld, maar wij hebben alvast een stevig idee.

8-core AMD CPU
De gamewereld is groot, en dat brengt onherroepelijk lekken met zich mee. De eerste zekerheid die we via Eurogamer weten, is dat de PS4 over een 8-core AMD-processor beschikt. De Jaguar-architectuur ziet binnenkort het levenslicht op krachtige laptops in quadcore vorm, maar voor de PS4 heeft AMD een custom design gemaakt met acht kernen.

PS4 Jaguar CPU

Waarom een laptopprocessor in zo’n console stoppen? Alles draait om energie-efficiëntie, en dat zit meestal goed met zo’n CPU’s. Bovendien kan de PS4 alle kernen optimaal gebruiken voor games, en worden er niet twee gereserveerd voor mediadoeleinden zoals de nieuwe Xbox met codenaam Durango wel zou doen. Dit zou de console van Sony net dat tikkeltje sneller moeten maken, maar het is nog veel te vroeg om daar een oordeel over te vellen.

AMD Radeon graphics
Sony kiest met de PS4 resoluut voor AMD, en dat zie je ook terug in de grafische chip. Ondanks dat de RSX grafische chip uit de PS3 van Nvidia kwam, moet die fabrikant nu wijken voor zijn grootste concurrent. We vermoeden dat dit te maken heeft door de prima samenwerking van de AMD-processor in combinatie met de grafische chip. Er zou zelfs mogelijk sprake zijn van wat extra GPU-kracht die geïntegreerd is in de CPU, waarmee de aparte grafische chip vanzelfsprekend een tandem kan vormen. Heb je niets grafisch intensief nodig, dan kan de geïntegreerde GPU op de CPU het werk overnemen, met de bijhorende energiebezuiniging.

Over de aparte grafische chip is voorlopig nog niets geweten, maar geruchten doen de ronde dat Sony een variant van de AMD Radeon 7970M gebruikt in zijn PS4. Deze mobiele grafische chip zou niet identiek worden overgenomen, maar het merendeel van de kracht blijft behouden.

PS4 ingame