LG wisselde het afgelopen jaar fors van schouder en zet zwaar in op passieve 3D-technologie. Voorheen werd er door de meeste fabrikanten gebruikgemaakt van actieve 3D-brilletjes met ingebouwde batterijen en elektronica. Die brilletjes zijn echter zwaarder, duurder en gevoelig voor flikkeringen bij omgevingslicht. Passieve 3D-technologie moet komaf maken met die nadelen.


De LW 980S - het nieuwe 3D-topmodel van LG - komt niet alleen met een resem goedkopere brilletjes voor 3D, maar kan ook nog andere troeven op tafel leggen. Het gaat immers over een 'Nano Full LED-tv', waarbij het licht gelijkmatiger wordt verspreid over het hele paneel van de tv. Toch is LG er in geslaagd om de behuizing van de LW980S erg dun te houden, een eigenschap waar tot voor kort enkel Edge LED-tv’s mee pronkten.

De glasplaat op de voorzijde loopt bovendien erg ver door en laat enkel een kleine rand rondom het scherm zichtbaar. Ook dat zou moeten bijdragen tot een betere 3D-beleving. Omdat er momenteel niet veel 3D-content via de klassieke tv-kanalen in de huiskamer komt, voorziet LG ook een 2D-naar-3D-conversie én een zogenaamde 3D Zone.

Dat onderdeel van de Smart TV-functies biedt een resem 3D-filmpjes die eigenaars van de tv alvast kunnen gebruiken om kennis te maken met 3D-content, of om de buurman stikjaloers te maken zonder dat er daarvoor speciale 3D-Blu-ray's in huis moeten worden gehaald. Er is overigens ook een VOD-service (video-on-demand) beschikbaar mét 3D-films.

Smart TV
Ook Smart TV blijft een speerpunt bij LG. Het merk gaat een samenwerkingsverband aan met Philips, Loewe en Sharp om sneller en betere toepassingen te krijgen in de LG App Store. Ontwikkelaars van apps kunnen dankzij dat samenwerkingsverband programmaatjes ontwikkelen die op meerdere tv-merken werken.

Een van de belangrijkste pijnpunten van Smart TV’s is en blijft de bediening. Daarom ontwikkelden vele fabrikanten speciale apps voor de iPhone en Android-toestellen waarmee je de internetfuncties van de tv kan bedienen. LG doet daar nog een Magic Motion-afstandsbediening bij waarmee je letterlijk naar het scherm wijst om functies te activeren.

Smart Share ten slotte moet de communicatie verbeteren tussen de LW 980S en andere apparaten die DLNA ondersteunen, zoals computers, smartphones of camera’s.

De LW 980S wordt beschikbaar vanaf oktober voor 1.799 euro (47 inch) en 2.799 euro (55 inch).