Het nieuwe toptoestel van Sony, de Xperia Z, zal binnen enkele weken te koop zijn. Een 13 megapixel camera, een kwalitatief 5 inch scherm en – vooral – waterdichtheid moeten de Z de nodige uitstraling geven.

“Dit jaar zijn smartphones een van de segmenten waar we ons sterk op gaan concentreren”, verklaart Pierre Perron, directeur bij Sony Mobile. Nu dat telefoons helemaal deel zijn van Sony (vroeger werden ze samen met Ericsson gemaakt), wordt er dus zwaar ingezet op smartphones. Verwacht er maar meer van te zien, want Sony is van plan om er veel marketinggeld tegen aan te gooien.

Het pronkstuk is dus deze Xperia Z, een telefoon met een quadcore Snapdragon-chip aan 1,5 GHz en uitgerust met 16 GB opslagruimte. Maar die specs en het 5 inch scherm zijn niet voldoende om tegenwoordig op te vallen. Daarom komen er nog allerlei snufjes bij, die redelijk uniek zijn voor Sony.

De IP55/57-waarde voor de behuizing is het opvallendste. Het eerste cijfer verwijst naar de stofdichtheid, het tweede naar de waterresistentie. De Xperia Z overleeft tot een half uur lang op één meter diepte. “Misschien kan het dieper en langer, maar dan kunnen we niet garanderen. Je kan het alleszins probleemloos mee in de badkamer nemen tijdens het douchen of per ongeluk in de wc laten vallen”, klinkt het. We nemen aan dat het wasbeurt die daarop volgt dan ook zal overleven.