Een mooie muziekinstallatie of thuisbioscoop verdient kwalitatief hoogwaardige software. Deze zeven tips zetten je op weg naar meer kijk- en luisterplezier.
 
 

1. High definition graag
Concerten op dvd zijn leuk, maar in high definition ziet het er nog een stuk beter uit. En het klinkt ook beter. Geluidstracks op Blu-ray die gecodeerd zijn in Dolby True HD en DTS-HD Master Audio zetten de stap van lossy naar lossless, wat zich vertaalt in kwaliteitswinst.

Dolby Digital Plus en DTS-HD High Resolution Audio zijn dan weer lossy surround-formaten... maar ze bieden wel een hogere datarate en kunnen meer kanalen aansturen dan hun tegenhangers op dvd. Ook met die formaten boek je dus weer wat winst.


2. Zware jongens

Ook in platenspelers wordt tegenwoordig weer volop geïnvesteerd. Om de beste klank uit die draaitafel te halen, kies je best voor producties op zwaarder vinyl, typisch 180 of zelfs 200 gram. Deze platen zijn niet alleen zwaarder, maar ook iets dikker dan normale elpees.

Albums zoals Clearaudio’s Music-Pickup Test Record zijn eveneens regelrechte aanraders. Dit soort elpees is er specifiek op gericht om de kwaliteiten van je draaitafel, element en toonarm kritisch te testen met afwisselende, hoogwaardige muziekopnames. Leuker om te beluisteren dan een set testtonen en toch geschikt om tot nieuwe inzichten te komen…