Toon alles (11)
Geert Fauvart

3. Beeldig geluid
Je ziet je muziek liefst vergezeld van beeld op dvd? Ook in dat geval is er keuze te over. Maar niet alle dvd-titels zijn voorzien van een evenwaardige soundtrack, en dan hebben we het niet over de artistieke kwaliteiten.

Op sommige schijfjes met oudere opnames staat bijvoorbeeld alleen een Dolby Digital 2.0-track, zodat je niet over meerkanaalsgeluid beschikt. Klassieke concerten en opera’s komen soms in 5.0-formaat, dus zonder subwooferkanaal.

En verlies ook het verschil tussen Dolby Digital en DTS niet uit het oog. Hoewel het in beide gevallen om lossy formaten gaat, biedt DTS potentieel een iets betere geluidskwaliteit. DTS 96/24 legt de lat nog wat hoger.4. Swingende bits en bytes
De kwaliteit van muziekdownloads bij diensten zoals iTunes is al heel wat beter als in de begindagen, maar de meeste online-aanbieders zweren nog steeds bij lossy bestandsformaten. Dat betekent kwaliteitsverlies.

Ga dus liever op zoek naar downloads in een lossless-formaat zoals Flac. Die muziekbestanden combineren de geluidskwaliteit van een cd (of beter) met het gebruiksgemak dat eigen is aan streaming audio.

Liefhebbers van klassieke muziek kunnen onder meer terecht bij Deutsche Grammophon, dat z’n catalogus deels in het hoogwaardige Flac-formaat aanbiedt. Ook aanbieders zoals HD Tracks, Linn Records en Naim Label hebben een mooi aanbod lossless muziek die je tegen betaling kan downloaden.

Ben je avontuurlijker aangelegd en sta je open voor nieuwe muziek, dan is een abonnement bij een muziekdienst zoals B&W's Society of Sound een aanrader.

gerelateerde items