Toon alles (11)
Geert Fauvart

5. Schijfjes in overvloed
Streaming mag dan wel dé trend van dit moment zijn voor hoogwaardige muziek, toch hebben ook de klassieke, blinkende schijfjes nog steeds heel wat te bieden.

Daarbij denken we in de eerste plaats aan de goede oude cd, maar daar hoeft het niet bij te blijven. Wie zich wil wagen aan 'audiofiele' nicheformaten - we denken dan aan sa-cd en dvd-audio, maar ook aan minder bekende media zoals (k2) hd cd, gold cd, shm cd en xr cd - moet wel even nagaan of hij apparatuur in huis heeft om ze mee af te spelen.

Sommige van deze schijfjes werken op alle cd-spelers, maar andere stellen specifiek eisen aan de apparatuur. Er zijn ook releases die verschillende formaten combineren.


6. Proef een keer van jazz en klassiek
Muziekbeleving is een erg persoonlijke aangelegenheid, en over smaken en kleuren valt natuurlijk niet te twisten. Maar toch kan het de moeite lonen om je een keer aan jazz en klassiek te wagen, ook al spreken die genres je misschien niet meteen aan.

De reden? Het samenspel van de muzikanten wordt bij jazzopnames en klassieke muziek in één keer opgenomen. Bij populaire muziek verloopt het anders: de verschillende instrumenten en zanglijnen worden één voor één opgenomen, en nadien uitvoerig bewerkt met galm en andere effecten.

Daardoor zit het eerste soort opnames – zeker bij audiofiele labels – een stuk natuurlijker in elkaar. Dat maakt ze bij uitstek geschikt voor het beoordelen van kwaliteiten zoals de podiumafbeelding, diepte in het geluidsbeeld, timbre en dynamiek van een hoogwaardige hifiset.

gerelateerde items