Televisies kalibreren is een professionele taak die apparatuur en kennis vereist waarover een gemiddelde consument niet beschikt. Gelukkig hebben zowat alle fabrikanten er voor gezorgd dat je ook zonder een echte kalibratie al uitstekend beeld kan zien op je televisie.

Maar opgelet als je deze instellingen uitprobeert. Al zal het beeld erg dicht aanleunen bij wat de Rec.709 norm voor HDTV voorschrijft, is het mogelijk dat je het beeld wat te rood en wat te flets vindt. Dat is vooral te wijten aan het feit dat de standaard-instellingen van een televisie een veel te fel, te koel (blauw getint) en contrasterend beeld leveren.

Gebruik deze instellingen en laat je ogen een dag of twee wennen aan het nieuwe beeld. Als je daarna terugschakelt naar de oude instellingen begrijp je plots dat het beeld er vroeger erg onnatuurlijk uitzag.

Gebruik als testbeeld geen filmbeelden tenzij je weet dat ze natuurlijk getint zijn (een zeldzaamheid overigens). Het is onmogelijk om huidtinten te beoordelen als je bijvoorbeeld naar The Matrix kijkt. Die is immers afwisselend groen of blauw getint. Als goed, natuurlijk testbeeld raden we aan om even naar het VRT-journaal te kijken. De studiobeelden zijn kleurrijk maar neutraal. Een ideaal testgeval.