Sharp ziet duidelijk toekomst in grote schermen en brengt een resem XL-televisie's uit. Het pronkstuk is een 80-inch model, op de voet gevolgd door televisies van 70 en 60 inch. 'Big' is duidelijk 'better' bij het Japanse bedrijf.


In de eerste tiendegeneratiefabriek (10G) voor LCD-schermen ter wereld, een site van meer dan 1,5 kilometer lang, worden de nieuwste en grootste panelen gemaakt (lees: 60 inch en groter). Dat lijkt op het eerste zicht te groot voor een typische woonkamer, maar 60-, 70- en 80-inch zijn volgens Sharp wel degelijk populair bij de kijkers.

Persoonlijk hebben we daar in de (compactere) Europese huiskamers toch wel onze bedenkingen bij. Maar ook dat is Sharp blijkbaar niet ontgaan, en een video over kijkers die op drie meter afstand van een 80-inch scherm zitten en daarover bijzonder tevreden waren moest ons daarvan overtuigen.

Het is Sharp overigens menens met deze schermen; het gaat dus niet om een testintroductie. De grote schermen zullen in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn, al dan niet met Sharp's nieuwste Quattron-technologie en dat al vanaf april 2012.

Geel
Met een nieuwe versie van Quattron (Quad Pixel Plus II) wil Sharp de beeldkwaliteit van zijn RGB+geel-schermen naar een nieuw niveau tillen. Full LED-achtergrondverlichting en een refresh-rate van 240 Hz moeten de bewegingsscherpte en 3D-prestaties verbeteren. Ingebouwde Wi-Fi en Aquos NET+ leveren een brede contentselectie.

Zoals steeds heeft Sharp ook oog voor de groene kant van de zaak, en alle nieuwe toestellen voldoen dan ook aan de strenge Energy Star 5.3-normen. We verwachten daarom enkel A- en A+-energielabels in Europa. Zelfs het 80-inch scherm zou maar 22 dollar per jaar aan energie verbruiken!

Sharp toonde ook een '4K Ultra Definitie'-scherm, maar dat lijkt voorlopig nog een prototype. De nieuwe SmartCentral gebruikersinterface zal helaas niet op de Europese modellen verschijnen. Ook Aquos Advantage Live, een echte klantendienst voor je tv waarbij de expert aan de andere kant van de lijn rechtstreeks je televisie kan aanpassen, is helaas enkel in de VS beschikbaar.

Het gamma
Intussen hebben we ook meer informatie over de line-up en de bijhorende prijzen. Die vind je hieronder.

LC60LE635E - 2D +RGB: € 1.699
LC60LE740E - 3D, komt in maart: € 1.799
LC-60LE840E - 3D Quattron met aluminium frame, komt in maart: € 2.299

LC70LE740E - 3D, komt in april/mei: € 3.000
LC70LE835E - 3D Quattron, komt in januari: € 4.000

LC80LE645E - 2D RGB, komt in maart: € 5.000

Update 16/01: line-up en richtprijzen toegevoegd