Toon alles (8)
Eric Beeckmans

LOSSLESS CODECS
‘Lossless’ algoritmes werpen tijdens het comprimeren geen data weg, en kunnen het originele signaal dus perfect herstellen op basis van het kleinere bestand. Ze zijn in zekere zin te vergelijken met de bekende .zip-bestanden, die ook gebruik maken van zo’n algoritme om allerlei bestandsformaten compacter te ‘verpakken’.

Je wil na het unzippen immers je volledige document terugvinden, en niet een document dat wel sterk op het origineel lijkt, maar waarin hier en daar enkele zinnen ontbreken.

Voor audio worden er zeer specifieke codecs gemaakt die rekening houden met de aard van een audiosignaal. We lichten de belangrijksten even toe. Al deze codecs zijn vrij te verkrijgen, en leveren compressieverhoudingen die schommelen tussen de 50 en 70 procent, afhankelijk van het gebruikte bronmateriaal en codec-instellingen. Al deze formaten ondersteunen ook tagging voor het aangeven van de artiest, album, track, enzovoort.

 • ALAC
  http://www.apple.com/itunes/tutorials/#import
  De Apple Lossless Audio Codec is vooral belangrijk omdat hij erg toegankelijk is. Wie de gratis iTunes-software van Apple installeert, kan zijn cd’s eenvoudig rippen naar ALAC. Bovendien ondersteunt de iPod deze codec, zodat je kan genieten van lossless audio waar je maar wil. ALAC-bestanden gebruiken de extensie .m4a.
   
 • WMAL
  http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/9series/codecs/audio.aspx
  Windows Media Audio Lossless is door Microsoft ontwikkeld voor zijn Windows Media-platform. Ook deze codec is makkelijk terug te vinden: wie het standaard bij Windows geleverde programma Windows Media Player (WMP) gebruikt, kan rippen naar WMAL.
  Ondersteuning voor deze codec vind je natuurlijk in de Zune (de draagbare muziekspeler van Microsoft), maar bijvoorbeeld ook in de B&O Serenata en in Windows Mobile-toestellen die WMP10 aanbieden. De extensie van deze bestanden is meestal .wma.
   
 • FLAC
  http://flac.sourceforge.net/
  Een van de meest populaire oplossingen voor ‘lossless’ compressie is FLAC, de Free Lossless Audio Codec. FLAC is een open-source project, en is vooral bekend om zijn zeer snelle compressie- en decompressietijden. FLAC heeft een erg lage complexiteit bij het decoderen van de gecomprimeerde bestanden.
  Juist omwille van die beperkte nood aan rekenkracht, wordt FLAC ondersteund door heel wat toestellen voor het afspelen van digitale muziekbestanden – denk maar aan de Sonos netwerkspelers, de Logitech Squeezebox en een resem draagbare spelers en high-end toestellen. FLAC-bestanden gebruiken de extensie .flac, hoewel ze soms ook in een ogg-container gestoken worden en dan de extensie .ogg gebruiken.

 

gerelateerde items