Toon alles (8)
Eric  Beeckmans

WELKE LOSSLESS CODEC KIEZEN?
‘Lossless’ gecomprimeerde bestanden kan je zoveel keer je wil naar een ander lossless formaat omzetten zonder kwaliteitsverlies, waardoor deze vraag misschien minder relevant lijkt. Maar een bibliotheek opbouwen kost tijd. Eén cd een paar keer van formaat wisselen is niet al te erg, maar een hele bibliotheek ga je niet voor de lol elke zes maanden opnieuw encoderen naar een nieuw populair formaat.

De Windows- en Apple-varianten zijn vooral geschikt voor wie de meest toegankelijke ‘lossless’ oplossing zoekt, of een (draagbare) speler heeft die één van deze formaten ondersteunt. FLAC is de keuze bij uitstek voor wie ook wel eens met Linux (een ‘open-source’ besturingssysteem voor computers) speelt of wie vooral een brede hardware- en software-ondersteuning zoekt. FLAC biedt bovendien veel opties, is snel en comprimeert beter dan ALAC en WMAL.

WavPack is een goed alternatief voor FLAC, en biedt een iets betere compressie maar nagenoeg geen hardware-ondersteuning. OPTIMfrog, LA of Monkey’s Audio leveren de meest compacte archieven, maar zijn door de benodigde rekenkracht niet ideaal als afspeelformaat. TAK is voorlopig enkel aan te raden voor enthousiastelingen. Wie een volledig overzicht van de eigenschappen zoekt, kan best even grasduinen op http://wiki.hydrogenaudio.org/index.php?title=Lossless_comparison.

LOSSY CODECS
‘Lossy’ algoritmes werpen data weg tijdens het comprimeren. Dat heeft belangrijke consequenties. Het resulterende bestand is immers veel kleiner, maar er treedt ook kwaliteitsverlies op. Die twee zijn steeds verbonden met elkaar. Wie sterker wil comprimeren, moet toegevingen doen op het vlak van kwaliteit en omgekeerd.

Een tweede gevolg is dat je het oorspronkelijke signaal niet kan herstellen: er zijn immers gegevens weggeworpen! Daarom is het absoluut af te raden om bestanden die gecomprimeerd zijn met een ‘lossy’ codec (zoals mp3) opnieuw te encoderen naar een ander ‘lossy’ formaat. Je gooit dan immers voor de tweede keer informatie weg, waardoor er steeds meer kwaliteitsverlies optreedt.

Ook hier zetten we de belangrijkste namen even op een rijtje. Deze formaten bieden stuk voor stuk ondersteuning voor ‘tagging’ en zijn vrij te verkrijgen.

gerelateerde items