Toon alles (8)
Eric Beeckmans

 • MP3
  http://www.iis.fraunhofer.de/EN/bf/amm/mp3history/mp3history01.jsp
  http://lame.sourceforge.net/
  Mpeg-1 Audio Layer 3, beter bekend als mp3, is in 1991 opgenomen als standaard. Het formaat vloeit voort uit het werk rond de codec die bedoeld was voor DAB (Digital Audio Broadcast).
  De eerste referentie-encoder van het Fraunhofer Instituut zag het licht in 1994, en luisterde naar de naam l3enc. Omdat harde schijven in die tijd nog erg klein waren en de processoren niet zo krachtig, betekende mp3 een belangrijke stap voorwaarts voor het archiveren en afspelen van muziek op de computer, iets dat nu ook binnen het bereik van het grote publiek kwam te liggen.
  Mp3 kan aan 128 kbps (kilobit per seconde) een compressieratio van ongeveer 1 op 11 halen. De kwaliteit wordt op dat niveau slechts licht beïnvloed. Lagere bitrates zijn sterk af te raden, daarvoor moet je modernere codecs gebruiken. Encoderen aan 192 kbps wordt over het algemeen als het beste compromis tussen compressie (1:7) en vlekkeloze kwaliteit beschouwd.
  Omdat de standaard niet beschrijft hoe de encoder moet werken, waren er vroeger ernstige kwaliteitsverschillen tussen de verschillende implementaties. Dat is vandaag nagenoeg volledig voorbij. Lame, een ‘open-source’ encoder, wordt echter nog steeds beschouwd als de ‘referentie-encoder’.
   
 • WMA
  http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/9series/codecs/audio.aspx
  Windows Media Audio is de ‘lossy’ variant uit de Windows Media-bibliotheek van Microsoft. De eerste versies zagen het licht in 1999. De huidige versies, wma9, dateren van 2003. Omdat de codec wat jonger is dan mp3, kan hij ook iets betere resultaten voorleggen op het gebied van compressie.
  Vooral bij lagere bitrates, zoals 96 kbps, is wma beter dan mp3. Ondanks het gegeven dat je naar wma kan coderen met behulp van Windows Media player – een programma dat je op zowat iedere computer aantreft – blijft mp3 populairder. Dat is vooral te danken aan een bredere hardware-ondersteuning.

gerelateerde items