Toon alles (8)
Eric Beeckmans

 • AAC
  http://www.apple.com/quicktime/technologies/aac/
  AAC (Advanced Audio Coding) is gestandardiseerd als MPEG-2 Part 7 in 1997, en kreeg een update in 1999 als MPEG-4 Part 3. De populariteit van AAC is te danken aan de iPod en de iTunes-downloads. Het is ontwikkeld als opvolger van mp3 en levert dan ook betere compressieresultaten.
  Toch doet aac het niet op alle vlakken beter dan mp3. Het is pas bij lagere bitrates (onder de 192 kbps) dat AAC een betere audiokwaliteit voorlegt dan mp3. AAC bestaat ook in verschillende smaken, afhankelijk van de gekozen encoderingsstrategie.
  Zo is er onder andere AAC-LC (AAC-Low Complexity), de meest verspreide variant die gewoonlijk aangeduid wordt als AAC. HE-AAC (High End AAC, ook bekend als AACplus of AAC+) en HE-AAC v2 (waarnaar ook verwezen wordt als eAAC+ of AAC+ Enhanced) zijn varianten die vooral bedoeld zijn voor erg lage bitrates zoals 48 kbps. Ze zijn dan ook eerder bedoeld voor streaming applicaties.
   

 • VORBIS
  http://www.vorbis.com
  Deze codec – volledig ‘open-source’ – ontstond nadat het Fraunhofer Instituut in 1998 aankondigde dat het een licentieprijs zou vragen voor het mp3-audioformaat. De eerste versie zag het licht in 2002. De bedoeling van de ontwikkelaars was om Vorbis voor te stellen als een patentvrij en royalty-vrij alternatief voor mp3 dat bovendien betere resultaten geeft.
  Vandaag de dag zit Vorbis in de categorie van AAC en wma. Ondanks alles is de hardware-ondersteuning van Vorbis eerder beperkt. Vorbis staat trouwens ook bekend als Ogg Vorbis, omdat de audiodata meestal in een Ogg-container verpakt zitten.
gerelateerde items