‘Small’ betekent dat hij te klein is om de volledige laagweergave te kunnen neerzetten, en bijgevolg wordt dan een gedeelte van het laag door de av-receiver afgetakt en doorgestuurd naar de subwoofer(s). Hoe groot dat gedeelte precies is kom je gewoonlijk niet te weten.

Wat hier vaak misgaat, is dat de gebruiker ‘Large’ instelt, ook al is er een subwoofer aanwezig in het systeem. Niet goed, want zoals we eerder al vermeldden heeft elke luidspreker – hoe groot, duur en indrukwekkend hij ook is – baat bij om ondersteund te worden doorr een subwoofer.

80 Hz
Stel dat het frequentiebereik van de verschillende luidsprekers in een systeem volledig zou doorlopen van 20 Hz tot 20 kHz. In zo’n geval hoeven we geen rekening te houden met beperkingen in het frequentiebereik en kunnen we de afsnijfrequentie vrij kiezen.

Toch is het ook dan sterk aan te bevelen om voor een afsnijfrequentie van 80 Hz te kiezen. In een THX-systeem is de overgangsfrequentie van 80 Hz zelfs verplicht, en dat is niet voor niets. Uitgebreid onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het menselijk oor niet in staat is om de richting van geluiden onder 80 Hz te lokaliseren. Als je dus een geluid hoort van 60 Hz, kan je onmogelijk zeggen of het van voor, achter of ergens vanuit de zijkant komt.

Precies om die reden kunnen subwoofers – als hun weergavebereik gelimiteerd wordt tot 80 Hz – in principe eender waar in een ruimte geplaatst worden zonder dat het geluid uit de verkeerde richting lijkt te komen, iets wat bij de andere luidsprekers wel even anders is.

Daarom ook kunnen we het ons veroorloven om zomaar laagfrequente geluidsinformatie uit de verschillende kanalen van een surround-systeem samen te voegen zonder dat dit als storend wordt ervaren door ons gehoor. Verder moet je weten dat er in het gebied rond 80 Hz weinig te beleven valt, waardoor eventuele stoorgeluiden die zouden kunnen ontstaan door het filteren niet opvallen.

EN BIJ STEREO?
Zoals we daarnet al even aanhaalden, kan je bij een gewone stereoset niet aan bass management doen omdat daar eenvoudigweg geen instelbare parameters voor beschikbaar zijn. Dat verandert echter vanaf het ogenblik dat je een subwoofer toevoegt. De meeste subwoofers zijn immers voorzien van luidsprekerin- en -uitgangen, en beschikken bovendien ook over een ingebouwde wisselfilter.

Wat je dan doet is de luidsprekeruitgangen van je stereoversterker verbinden met de ingangen van de subwoofer. De luidsprekeruitgangen van je sub kan je dan in de meeste gevallen met de luidsprekers verbinden. Door de afsnijfrequentie op het filter te kiezen, bepaal je welk gedeelte naar de luidsprekers wordt doorgesluisd en welk gedeelte wordt afgehandeld door de subwoofer.

Bij subs van fabrikanten zoals REL en BK kan je de LFE- en speakeringangen zelfs tegelijk gebruiken, handig als je een stereosysteem en av-receiver combineert in een set-up.

gerelateerde items