DE PRAKTIJK
Tijd om te bekijken hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het vervelende is dat je quasi een halve raketgeleerde moet zijn om uit te vissen hoe het bass management in een av-receiver precies in elkaar zit. En al helemaal als je het zonder de technische achtergrond moet stellen die we net uit de doeken deden.

We zijn eigenlijk nog nooit een GUI-scherm met de titel ‘Bass Management’ tegengekomen bij het afregelen van een av-receiver, terwijl dat toch de meest logische werkwijze zou zijn. Ook verschilt de naamgeving en de juiste werking van de verschillende parameters per merk en apparaat.

Daar komt nog bij dat vaak ook in het bronapparaat – denk aan een dvd- of Blu-ray-speler – bass management-instellingen kunnen worden gemaakt... En nu we toch bezig zijn: ook op de subwoofer zit een afsnijfilter en kan er dus aan bass management worden gedaan.

Laten we om te beginnen duidelijk stellen dat het echt de bedoeling is dat bass management wordt uitgevoerd binnen één enkel apparaat, en dat toestel is best de av-receiver (of -versterker of -processor).

Dat komt omdat de processing die één en ander voor elkaar moet krijgen op de av-receiver gewoonlijk een stuk krachtiger en uitgebreider is dan op de andere apparaten. Je begint een bass management-sessie dus best door eerst in de bronapparaten alle instellingen die mogelijk een invloed hebben op het bass management zo neutraal mogelijk in te stellen.

Wanneer je een digitale signaalverbinding gebruikt – zoals een coaxiale of optische digitale verbinding of HDMI – is de kans klein dat je bronapparaat enige invloed heeft op het bass management-gebeuren. Maar als je een analoge meerkanaalsverbinding hebt gemaakt, is het een ander verhaal.

Daarna is het tijd om naar de subwoofer te kijken. Het afsnijfilter dat daarop zit draai je best volledig open, wat betekent dat er normaal gezien helemaal niet wordt gefilterd door de sub. Als er een knop op de subwoofer zit waarmee je het filter kan uitschakelen, gebruik je die best.

Nu moet je de nodige gegevens verzamelen van je luidsprekers om na te gaan welke bass routing er best gevolgd kan worden. Hier is een waarschuwing op zijn plaats. Als je luidsprekers niet in staat zijn om mimimaal 80 Hz volwaardig – denk aan de eerdere uitleg over het verschil tussen theorie en praktijk – weer te geven, dan zal je de afsnijfrequentie naar de subwoofer hoger moeten instellen dan de ideale 80 Hz om tot een homogene weergave van alle frequenties te komen. Dit zal met name een aandachtspunt zijn bij erg compacte of ranke luidsprekers.

Dat betekent echter wel dat de subwoofer richtinggevoelige geluidsinformatie – dus hoger dan 80 Hz – zal moeten weergeven, en dat is niet best. Als je met andere woorden een degelijke, evenwichtige geluidsweergave in je home cinema wil, zit er niets anders op dan er voor te zorgen dat alle luidsprekers in je systeem minimaal 80 Hz volledig – en dus niet bij min zoveel dB – kunnen weergeven.

In de praktijk mik je best op een opgegeven weergavebereik van 60 Hz als je zeker wil zijn dat 80 Hz er nog volwaardig uit te persen valt.

gerelateerde items