BIJVOORBEELD…
In het voorbeeld hieronder gaan we ervan uit dat we een opstelling hebben met vijf luidsprekers die elk een frequentiebereik hebben van 60 Hz tot 20 kHz en een subwoofer met een bereik van 16 Hz tot 200 Hz.

In het menu van de Harman Kardon AVR 155 av-receiver die we voor dit praktijkvoorbeeld hebben klaarstaan, zit een submenu ‘Speaker Size’ (te zien op de afbeelding onder deze alinea).  Daarop zie je dat we alle luidsprekers op ‘Small’ hebben ingesteld. De ‘Left/Right’-luidsprekers hadden we ook op ‘Large’ kunnen instellen, maar ‘None’ behoort niet tot de mogelijkheden. Men gaat er immers – terecht – van uit dat je vooraan toch sowieso een linker- en rechterluidspreker zal gebruiken bij de av-receiver.

Bij ‘Center’ en ‘Surround’ kan je naast ‘Small’ ook kiezen voor ‘Large’ en ‘None’. Meer naar onder zit de ‘Bass Mgr’-parameter, die hier op ‘Independent’ staat. Wat men daarmee bedoelt is dat de bass management-instellingen apart kunnen worden ingesteld voor elke ingang op de AVR.

Als je bijvoorbeeld naar een aangesloten cd-speler luistert, zou je ervoor kunnen kiezen om de ‘Left/Right’-luidsprekers op ‘Large’ te zetten en de subwoofer niet te laten meespelen. Dat zou nuttig kunnen zijn als de subwoofer enigszins ondermaats presteert ten opzichte van de andere luidsprekers. Bij filmweergave is dat allemaal niet zo’n probleem, bij muziekweergave wel.

De mogelijkheid om de bass management-instellingen te laten variëren afhankelijk van de gekozen ingang is trouwens erg zeldzaam. Merk op dat er ook nog een parameter ‘Subwoofer’ is, waar droogweg ‘Sub’ achter staat. Deze parameter kan met deze instellingen niet gewijzigd worden. Het is dus duidelijk dat, vanaf wanneer je stelt dat alle luidsprekers ‘Small’ zijn, de ontwerpers bij Harman Kardon ervan uitgaan dat je sowieso een subwoofer gebruikt.

Om de kantelfrequentie(s) in te stelllen, moeten we het ‘Speaker X-Over’-menu induiken (zichtbaar op de afbeelding onder deze alinea). Hier hebben we voor de ‘Left/Right’-, ‘Center’- en ‘Surround’-speakers als waarde 80 Hz ingegeven. De ‘LFE’-parameter dient om eventuele te hoge frequenties die bij de mastering in dit kanaal terechtgekomen zijn om te leiden naar de overige luidsprekers, in dit geval de ‘Left/Right’-exemplaren.

CONCLUSIE
Zoals we bij aanvang van dit stuk al meegaven, is het wel degelijk mogelijk om een behoorlijke kwaliteitswinst te boeken door de bass management-instellingen van je systeem correct af te stellen. Dat het een aardige klus is om de GUI van de av-receiver in te duiken en – liefst met de handleiding erbij – één en ander uit te vogelen, is een gegeven waar je niet naast kan, maar we hopen je met dit stuk alvast een heel eind op weg geholpen te hebben…

6/6
gerelateerde items