HD-DVD is sinds februari 2008 dood en begraven. Daarmee werd Blu-ray officieel gepromoveerd tot hét onbetwiste 'HD-formaat'. Is de gewone dvd nu echt aan z'n zwanenzang bezig?

Wanneer we vragen wat een Blu-ray-schijfje eigenlijk is, beperkt het antwoord zich meestal tot: “een dvd met hogedefinitiebeelden”. Dat is natuurlijk deels juist, maar Blu-ray is toch wel meer dan dat. Voor we van start gaan met een echte vergelijking, lijkt het ons aangewezen om de meest opvallende verschillen tussen dvd en Blu-ray duidelijk uit de doeken te doen.

HET MEDIUM
Om te beginnen is er nauwelijks een visueel verschil tussen de schijfjes voor beide formaten: ze hebben dezelfde afmetingen en dezelfde blinkende afwerking. Maar bij de uitlezing gaat het er anders aan toe: Blu-ray maakt gebruik van een blauwe (eigenlijk een violette) laser, vandaar ook de naam, terwijl de dvd en cd gebruiken een rode laser.

Dat kleurverschil heeft verstrekkende technische gevolgen. Omdat de golflengte van blauw licht korter is dan die van rood licht, is op een Blu-ray-schijf minder plaats nodig om één bit informatie weg te schrijven dan op een dvd of cd. Het netto resultaat is dat een Blu-ray Disc (BD) ongeveer 25 GB data kan bevatten, terwijl een gewone dvd maximaal 4,7 GB bevat. Door twee lagen te gebruiken op één schijf kan die capaciteit verdubbeld worden, zodat een Blu-ray-schijfje 50 GB kan herbergen.

Dvd’s zijn bovendien ook redelijk gevoelig voor krassen. Blu-ray-schijven zijn daarentegen voorzien van een krasbestendige laag. Of die laag ook effectief bestand is tegen de ruwe behandeling die schijven soms ondergaan in de kinderkamer of videotheek, dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

REGIOCODERING
Regiocodering zoals we die kennen van commercieel aangemaakte dvd’s is ook bij Blu-ray nog steeds van de partij, maar wel in een licht gewijzigde vorm. Het concept is eenvoudig: een dvd-schijf met een andere regiocodering dan die van de speler kan simpelweg niet afgespeeld worden. Een Europese dvd-speler (regio 2) kan dus geen Amerikaanse schijfjes (regio 1) afspelen.

Met die jammerlijke ingreep hoopten de filmstudio’s regionale markten af te schermen, zodat er over heel de wereld met verschillende releasedata gewerkt kon worden voor één film. Al (heel) snel doken er echter dvd-spelers op die regiovrij waren, iets wat eventueel geregeld kan worden met een aftermarket ingreep.

Voor dvd’s is de wereld onderverdeeld in acht regio’s (waarvan zes geografische), met de VS als regio 1 en Europa als regio 2. Voor Blu-ray is dat aantal teruggebracht naar 3 regio’s (A, B en C). Gelukkig worden er ondertussen ook heel wat films op Blu-ray uitgebracht zonder regiocodering.

Voor de consument is er spijtig genoeg geen eenvoudige manier om na te gaan of een Blu-ray-film ook echt regiovrij is, tenzij het doosje duidelijk alle drie de regio’s vermeldt.