Geluid

Achtergrond: Bose SoundTouch doorgelicht

Het is een beetje een paradox dat toestellen zoals de SoundTouch-speakers gemakkelijk te bedienen zijn via een app op je telefoon of tablet, en tegelijkertijd zoveel mogelijkheden bieden dat je het overzicht wat kwijt kunt raken. Reden te meer om de verschillende krachtpunten van het Bose-systeem op een rij te zetten en wat interessante scenario’s op te lijsten. Zo krijg je tegelijkertijd een goed zicht op de mogelijkheden van het systeem en raak je geïnspireerd om je eigen huis van muziek te voorzien. De SoundTouch-speakers van Bose spelen even goed internetradio, je eigen muziekbestanden als liedjes via Spotify af. Maar daar stoppen de mogelijkheden van deze WiFi-speakers zeker niet.

 

,

De SoundTouch-familie van Bose bestaat al even, maar werd recent stevig vernieuwd. Bovendien is sinds de introductie het SoundTouch-gezin aardig uitgebreid. Naast de enkele WiFi-speakers die oorspronkelijk het daglicht zagen, heeft Bose een aantal andere apparaten geïntroduceerd, zoals een design-remote en een versterker die je kan gebruiken met eigen speakers. Daarover lees je verderop wat meer.

Ondanks alle verbeteringen en uitbreidingen blijft het basisrecept bewaard. Bij de SoundTouch-familie draait het rond het (draadloos of bekabeld) streamen van muziek naar een of meerdere speakers die in het huis opgesteld staan. Een voor de hand liggend scenario is eentje waarbij je in de woonkamer en eetkamer speakers hebt staan. Er zijn momenten waarbij je in beide ruimtes dezelfde muziek wil laten spelen, op andere tijdstippen luister jij naar de radio in de eetkamer maar geniet je partner in de sofa van de nieuwste release van Katy Perry. Het mooie aan systemen zoals SoundTouch is dat beide scenario’s mogelijk zijn. Een paar keer vegen in de app, en je hoort in elke ruimte de muziek die jij wilt. Ook je partner of kinderen kunnen op hun eigen mobiel toestel de muziek in hun kamer of ‘zone’ regelen.

,

Bij artikelen over klassieke audio wordt er vaak ingezoomd op de ‘hardware’ en komt de ‘software’ minder aan bod. Bij SoundTouch draai je dat best om. Niet omdat de toestellen onbelangrijk zijn; je moet wel even nadenken over welke toestellen bij welke ruimte passen, bijvoorbeeld. Lees daar dit artikel maar eens over. Maar eens de speakers er staan en ingesteld zijn, doe je veel via de SoundTouch-app. Merk op dat we bewust ‘veel’ en niet ‘alles’ schrijven. In tegenstelling tot veel vergelijkbare multiroom-systemen heb je ook andere opties om SoundTouch-apparaten te bedienen. De SoundTouch 20, 30 en Portable komen bijvoorbeeld met een losse kleine afstandsbediening, zodat je het volume kan regelen zonder uit je stoel te komen. Handig ook als je smartphone in een andere kamer aan de lader hangt! De OLED-display op de SoundTouch-speakers verklapt waarnaar je luistert.

Met de remote kan je bovendien schakelen tussen zes favoriete presets die je eerder instelde via de computer of mobiele app. Die presets zijn het geheime wapen van de SoundTouch-speakers. Bovenaan de WiFi-speakers vind je zes aparte knoppen, zodat je bij het betreden van een kamer met een druk op de knop al muziek kan spelen. En welke muziek? Dat bepaal je dus zelf! Als je wenst stel je knop 1 in voor Radio 1, knop 2 koppel je aan een station met non-stop jazz, terwijl knop 3 en knop 4 samenvallen met afspeellijsten bij Deezer. 5 en 6, die indrukken laat je onmiddellijk genieten van je twee favoriete albums van het moment. Behoorlijk handig als je een van die mensen bent dat ’s morgens eerst een paar shots espresso in zijn keel moet gieten vooraleer hij echt functioneert. Wat radiomuziek opzetten via een app – waar is die smartphone weer? – is dan misschien te veel gevraagd, maar op een van de presetknoppen op de speaker drukken lukt dan wellicht wél nog net.

,

De SoundTouch-toestellen laten je toe om internetradio te beluisteren of eigen muziekbestanden. Voor dat laatste moet je iets meer werk verrichten. De gemakkelijkste optie is je mp3’s beschikbaar maken vanaf een Windows-pc, door Windows Media Player juist in te stellen. In dit artikel van Microsoft wordt uit de doeken gedaan welke instellingen aangepast moeten worden, een taakje dat je op een minuut of twee geregeld hebt.Op een Mac of een pc kan je gewoon je iTunes-bibliotheek incluis afspeellijsten afspelen. Een derde optie is voor meer geavanceerde gebruikers: een NAS. Je wil misschien niet continu een pc laten draaien of je wilt alle muziekbestanden liever op één centrale plaats?

Vanaf circa 100 euro heb je NAS-toestel, wat in essentie een zeer zuinige, gespecialiseerde computer is in een compacte behuizing met één of meerdere harde schijven. Idealiter plaats je de NAS bijvoorbeeld in de kelder, met een kabel verbonden aan de router. NAS’en zijn er in vele formaten en prijsklassen, maar nagenoeg elk toestel heeft ingebouwde DLNA- of -uPnP- software om mediabestanden te delen met andere apparaten op het netwerk, zoals SoundTouch-speakers. Een NAS vraagt wat meer moeite om in te stellen, maar heeft als troef dat je hem ook kan gebruiken om cruciale bestanden (zoals foto’s) te backuppen. Duurdere NAS’en bevatten meerdere schijven in een RAID-opstelling; als er dan in de NAS een schijf faalt, gaat er geen data verloren. Op Soundtouch.com kan je extra hulp van andere gebruikers krijgen.

,

Het kan natuurlijk zijn dat het instellen van NAS’en of pc’s niets is voor jou. Daar is niets mee mis – en je hoeft daarom geen muziek te missen. SoundTouch-speakers ondersteunen immers ook de twee belangrijkste streamingdiensten: Deezer en Spotify. Voor een echte muziekfan zijn deze diensten vergelijkbaar met een onuitputbaar buffet waar je van kan blijven schransen. Met miljoenen tracks en honderdduizenden albums in hun bibliotheken, bieden zowel Deezer en Spotify ongelooflijk veel luisterplezier voor een bescheiden abonnementsprijs. Beide diensten bieden ook meer dan gewoon een grote collectie muziek waar je in kan neuzen. Er zijn ook speciale ‘radiostations’, met liedjesselecties uit één genre of op basis van een bepaalde artiest. Daarnaast zijn er afspeellijsten van derden die je kan beluisteren, bijvoorbeeld met een mix samengesteld door een artiest of naar aanleiding van een festival.

Het fijne is dat die extra’s op SoundTouch-speakers te beluisteren zijn. Deezer is helemaal geïntegreerd in de SoundTouch-app. Eén keer je logingegevens invoeren en je zoekt direct naar muziek (op basis van artiest of album) of je selecteert een album uit de vele lijstjes die de Deezer-muziekredactie ter beschikking stelt. Je kan ook Deezer-albums, -afspeellijsten en -radiostations aan de presetknoppen toewijzen.

,

Spotify werkt wat anders. De SoundTouch-toestellen zijn immers compatibel met Spotify Connect, een functie binnen de Spotify-app die toelaat om muziek rechtstreeks naar compatibele apparaten te streamen. Muziek selecteren doe je dus in de Spotify-app, niet in die van de SoundTouch. Dat klinkt misschien wat onhandig, maar eigenlijk is dat niet zo. De Spotify-app is net heel intuïtief en visueel aantrekkelijk. Het overzicht met je eigen radiostations op basis van een artiest en de radiostations die Spotify aanraadt bijvoorbeeld, is fijn om te gebruiken en oogt knap met de foto’s van de desbetreffende artiesten. Tipje: als je bezorgd bent om een downloadlimiet, kan je in de Spotify-app favoriete liedjes ‘offline’ laten bewaren. Ze worden dan gedownload naar je tablet of telefoon, zodat je toch kan beluisteren zonder weer van het internet te moeten streamen.

Om muziek naar je SoundTouch-speaker te sturen, moet je in de app enkel drukken op het speakersymbool naast de volumeregelaar. Het knappe is dat een bezoeker op zijn smartphone ook Spotify kan openen en muziek naar de speaker sturen.

,

En wat als jij eerder een fan bent van een andere streamingdienst? SoundCloud, om maar een populaire keuze te vermelden, of Qobuz? Als je beschikt over een iPad of iPhone, kan je ook die diensten op je SoundTouch-speakers afspelen. De Bose-multiroomproducten zijn immers de enige die Airplay ondersteunen. Toegegeven, je kan muziek via Airplay niet delen over verschillende speakers – dat mag niet van Apple.

Niettemin is het een aardige troef, want met een eenvoudige druk op het Airplay-symbool op je iPad stuur je audio naar de Bose-speaker. Meer uitleg vind je in dit arikel van Apple, maar eigenlijk is het zo eenvoudig dat je wellicht zonder bijkomende informatie er mee aan de slag kan. Overigens kan je via de Airplay-functie alle audio doorsturen van een iPad. Het geluid van een game-app of YouTube op je iPad door een SoundTouch-speaker spelen? Geen probleem!

,

De SoundTouch-familie is veel talrijker dan je eerst zou denken. Waarschijnlijk wordt je aandacht getrokken door de drie WiFi-speakers die Bose aanbiedt: de SoundTouch Portable, SoundTouch 20 en SoundTouch 30. Alle drie beschikken over hetzelfde design, maar zijn toch op hun manier verschillend. De Portable kan je ergens een vaste plek geven, maar is evenzeer mobiel te gebruiken. De speaker heeft immers een ingebouwde accu, zodat je hem gerust de tuin in kan nemen. Geen WiFi in de tuin? Geen probleem, stel de SoundTouch Portable in zodat het een eigen WiFi-netwerk in de lucht brengt. Dan kan je vanaf een iPhone of iPad via Airplay muziek op het mobiel toestel doorstreamen.

De SoundTouch 20 en 30 een middelgrote en grote speaker respectievelijk. De SoundTouch 30 is vooral interessant als je een wat grotere kamer wil vullen of betere kwaliteit aan hogere volumes wenst. De SoundTouch 20 is echter ook behoorlijk krachtig en helder, en zeker niet van het minste.

Naast het drieste drietal heb je nog wel wat opties. De SA-4 is een krachtige versterker die je kan combineren met passieve luidsprekers van Bose of eigen speakers. De SA-4 lijkt ons vooral interessant voor mensen die met inbouwspeakers aan de slag gaan, omdat dit toestel goed geschikt is om ergens weg te bergen. Je kan bovendien meerdere SA-4-versterkers koppelen, om nog meer speakers aan te sturen in één zone. Voor mensen met een grote loft of in de horeca is dat een nuttige mogelijkheid.

Daarnaast biedt Bose een hele assortiment aan home-cinemasystemen en stereoversterkers die werken met SoundTouch. Je kan bijvoorbeeld het geluid van je tv naar een veel hoger niveau tillen met het Lifestyle 535 home entertainment systeem én op een ander moment door de speakers van dat systeem muziek afspelen. De bediening verloopt dan via de SoundTouch-app.

,

Het is typisch aan multiroomproducten dat ze behoorlijk flexibel uit de hoek komen. Je kan er veel mee en je bepaalt zelf hoe ver je wil gaan. Tegelijkertijd blijft het allemaal makkelijk te gebruiken, want uiteindelijk draait het rond zo snel en efficiënt de muziek op te zetten dat jij wil beluisteren. En daarin slaagt SoundTouch wonderwel.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.