Toon alles (6)
Geert Fauvart

DSD-downloads

De SACD is intussen van het toneel verdwenen, maar toch zien we DSD-bestanden sinds kort opnieuw opduiken. Dit keer niet op een fysieke drager, maar wel bij gespecialiseerde downloaddiensten die hi-res muziek verkopen.

Het gaat niet meteen om bekende namen, maar eerder om kleine, audiofiele aanbieders zoals 2l.no, dsdfile.com, channelclassics.com of bluecoastrecords. com. Op www.ps3sacd.com vind je overigens nog heel wat meer DSD-aanbieders. Maar opgelet: net als bij de SACD’s van weleer (die niet op een gewone CD-speler beluisterd konden worden), stellen ook DSD-downloads speciale vereisten aan je hardware – of je ze nu via een computer naar een USB- DAC wil sturen of ze rechtstreeks via een audiostreamer wil beluisteren.

Wie DSD-bestanden over zijn netwerk wil streamen, zal al snel merken dat het aantal DSD-compatibele audiostreamers momenteel erg beperkt is. De op IFA voorgestelde Sony HAP-Z1ES (2.000 euro) weet bijvoorbeeld raad met het DSD-formaat maar speelt ze enkel af van een interne harde schijf. De met een EISA-award bekroonde Marantz NA-11S1 (4.000 euro) kan wel DSD's streamen. 

Bij iets bescheidener geprijsde systemen – denk aan Sonos, Teufel, enzovoort – ben je met DSD- bestanden echter aan het verkeerde adres. Bij kleinere, gespecialiseerde merken zoals North Star Design, Benchmark, Fostex, Wadia en dCS vinden we dan weer DAC’s die met DSD overweg kunnen, al spelen ook die toestellen duidelijk in de duurdere prijsklasse.

Een aangename uitzondering op de regel is TEAC, dat met de UD-501 een DSD-compatibele DAC aanbiedt die dik onder de 1.000 euro blijft. Deze DAC’s lijken alvast interessante compagnons voor wie een DSD- compatibele audioset rond een PC wil uitbouwen. Een leuk buitenbeentje is dan weer de draagbare muziekspeler van Astell & Kern – de AK120 – die eveneens ondersteuning biedt voor DSD-audiotracks. Kortom, de hardware is er wel maar je moet er stevig naar zoeken...

gerelateerde items