Toon alles (6)
Geert Fauvart

Toekomstperspectief

Of DSD-bestanden een toekomst hebben in downloadbare vorm valt nog maar af te wachten. Net als in de tijd van de SACD en DVD-audio-schijfjes, zijn er immers nogal wat potentie¨le struikelblokken die kunnen verhinderen dat DSD het grote publiek bereikt. In de eerste plaats zijn er een aantal praktische bezwaren.

Zoals we al aangaven is er speciale hardware vereist om DSD-tracks af te spelen, maar daarnaast vallen DSD-bestanden ook groot uit.

Waar een album in FLAC-formaat (24-bit/96 kHz) van 64 minuten zo’n 1.260 MB inpalmt, moet je voor datzelfde album in DSD64- formaat al snel rekenen op 2.594 MB – ongeveer het dubbele. Een surrounduitvoering van datzelfde DSD64- bestand? 6.493 MB... Daarmee is zelfs een moderne harde schijf snel gevuld. 

Ook de prijskaartjes van DSD- downloads vallen (voorlopig) duur uit; je betaalt er haast gegarandeerd een slok meer voor dan een album in FLAC-formaat. En hoe zit het met de geluidskwaliteit? Is DSD superieur aan PCM? Wel, daar raken zelfs ingenieurs het niet over eens – nota bene ruim tien jaar na de introductie van DSD.

Op papier lijkt er echter weinig te zijn dat in het voordeel van DSD pleit, in vergelijking met de meer courant verkrijgbare hi-res PCM-tracks. DSD- ondersteuning lijkt ons dan ook niet meteen een argument om een bepaalde DAC of streamer boven een andere te verkiezen.

4/4
gerelateerde items