Geïntegreerd oogt netter

Zoals we eerder aangaven, kan je een geïntegreerde versterker beschouwen als een eindversterker die samen met een voorversterker een chassis deelt. Deze werkwijze maakt de versterker aanzienlijk goedkoper. Eén kast maken is immers voordeliger dan twee, en bovendien kunnen flink wat onderdelen – zoals de voedingstransformator – nu worden gebruikt door beide delen.

Dat een geïntegreerde versterker ook een stuk praktischer, compacter en eenvoudiger aan te sluiten is, laat zich raden. Merken als Denon, Marantz, Musical Fidelity, Bryston, Densen, Primare, NAD en Harman/Kardon produceren uitstekende geïntegreerde versterkers voor bedragen die zich globaal tussen de 500 en de 5.000 euro situeren.

De Harman/Kardon HK990 (1.699 euro) levert een potige 2x 150 watt en combineert in z’n voorversterkergedeelte elementen uit een traditionele hifi-versterker met eigenschappen van een av-receiver. Deze versterker beschikt bijvoorbeeld over digitale ingangen en een ingebouwde D/A-omzetter, twee subwooferuitgangen en digitale equalising. Aan de andere kant is er ook een voovoorversterkergedeelte voorzien voor MM- en MC-elementen.

Een versterker die het predikaat ‘high-end’ verdient, is de NAD M3 (3.499 euro). Dit mooie toestel levert 2x 180 watt, is volledig volgens het dual mono-principe opgebouwd en beschikt over een precisievolumeregeling met een multi-stage weerstandnetwerk.

Een fabrikant zoals Lyngdorf biedt dan weer een compleet gamma digitale en semi-digitale (eind)versterkers. De TDAI2200 (2.790 euro) houdt de instapprijs relatief betaalbaar, en is uitbreidbaar met een RoomPerfect-module (1.090 euro) voor digitale roomcorrection, waarbij met elektronische hulpmiddelen de akoestische eigenschappen van de luisterruimte geoptimaliseerd worden.

De MA7000 (2x 250 watt) van McIntosh is met een prijskaartje van 8.500 euro één van de duurdere geïntegreerde versterkers op de markt, maar de geluidskwaliteit is er dan ook naar. Daarbij is de afwerking van deze 44 kilogram zware krachtpatser
ongehoord goed, zodat hij garant staat voor jarenlang hoogstaand luisterplezier.

Een fabrikant die bekend staat om zijn fraaie geïntegreerde versterkers in uiteenlopende prijsklassen is Marantz. Het gamma begint bij de bescheiden PM5004 (299 euro) en reikt helemaal tot bij de chique PM-11S2 (4.000 euro).

gerelateerde items