Van klasse A tot klasse D

Gewoonlijk functioneren buizenversterkers volgens het klasse-B-principe, wat wil zeggen dat het positieve gedeelte van de golfvorm door de ene buis wordt versterkt en het negatieve gedeelte door de andere buis. Er bestaan echter ook toestellen waarbij de gehele golfvorm door één buis – een zogenaamde triode – wordt versterkt. Op de meetbank komen dergelijke versterkers er ronduit bekaaid vanaf, met hoge vervormingspercentages tot 10 procent en vermogens die gewoonlijk niet boven de 10 watt per kanaal stijgen.

Desondanks kunnen dergelijke single-ended versterkers uitgesproken muzikaal uit de hoek komen, en al helemaal in het middengebied. Dat toont meteen aan dat cijfers niet alles zeggen over muziekapparatuur. Als je vooral houdt van muziek waarin het vocale overheerst, is het een goed idee om een keer aandachtig te luisteren naar zo’n single-ended triodebuizenversterker.

Hou er dan wel rekening mee dat die best gecombineerd kan worden met een bovengemiddeld gevoelige luidspreker – bij voorkeur meer dan 95dB/1W/1m – wil je genoeg dynamiek en kracht overhouden. Een single-ended buizenversterker combineren met een actieve subwoofer – ook al zijn dit twee elementen uit een heel verschillende ‘stroming’ – kan wel eens de gouden oplossing zijn.
 


De meeste transistorversterkers werken in klasse B, maar er zijn ook klasse-A-apparaten op de markt die de totale golfvorm – dus het positieve en het negatieve gedeelte ervan – in één keer versterken. Dergelijke versterkers genereren veel meer warmte dan hun klasse-B-collega’s en bieden minder vermogen. Nu ja, eigenlijk komt het erop neer dat ze het grootste gedeelte van hun vermogen in warmte omzetten, en dus minder efficiënt zijn. Een bekend fabrikant van klasse-A versterkers is Pass Labs.

Daarnaast zijn er ook nog klasse-D-versterkers op de markt. Die zijn uitzonderlijk efficiënt – een heel groot deel van de energie die ze aangeleverd krijgen wordt omgezet in muziek, en slechts een klein deel in warmte – en kunnen bijgevolg opvallend compact en licht uitgevoerd worden. Daarom worden ze in eerste instantie gebruikt in niet-high-end toepassingen, zoals in kant-en-klare home cinema-setjes en dergelijke meer.

Ook het versterkergedeelte van een actieve subwoofer is vaak van het klasse-D-type.

6/6
gerelateerde items