Kies je best voor een geïntegreerde versterker of ga je voor een combinatie met een gescheiden voor- en eindversterker? We zetten de belangrijkste verschillen op een rij.
 


De versterker is een centrale schakel in een geluidsinstallatie, en vervult op het eerste zicht een eenvoudige rol: hij verbindt de verschillende bronnen met de luidsprekers en voorziet die laatste van een signaal dat vertaald kan worden naar geluid.

Een bekend adagium in high-end middens luidt dat de signaalweg – de weg die het muzieksignaal aflegt van de bron tot aan de luidsprekers – zo kort mogelijk moet zijn. Elk onderdeel in de signaalweg voegt namelijk enige vervorming en ruis toe, zodat het oorspronkelijke  muzieksignaal minder zuiver wordt.

In theorie zouden de geluidsbronnen in een systeem dus best rechtstreeks aan de luidsprekers  gekoppeld kunnen worden, zonder dat het signaal eerst langs een versterker moet passeren. Maar aangezien de uitgangsspanning van audiobronnen te klein is om er de conussen van de luidsprekers mee in beweging te zetten, is een versterker een noodzakelijk onderdeel van de geluidsketen.

Bovendien doet een versterker gewoonlijk nog heel wat meer dan alleen maar de spanning opdrijven.