We schreven het al vaker: multiroom is hot. Het grote publiek heeft in de voorbije jaren wat minder geïnvesteerd in klassieke audio-apparaten, maar vindt nu zijn weg terug naar muziek via streaming muziek- oplossingen. In tegenstelling tot de traditionele bron-versterker-grote vloerstaander-opstelling, met één sweet spot gelokaliseerd in de pluche zetel van de audiofiel van het huis, draait het bij multiroomtoestellen om andere pluspunten. Flexibiliteit bijvoorbeeld, maar ook gebruiksgemak.

Uiteraard is een goede klank eveneens een absolute must, al zijn er subtiele verschillen met een klassieke opstelling. Zo willen multiroom-eigenaars doorgaans graag een geluid dat egaal een kamer helemaal vult. De klankkleur mag ook niet te veel afhankelijk zijn van de positie, bijvoorbeeld ten opzichte van een muur. Dat is logisch, want als je pakweg in de keuken een speaker neerpoot, ga je niet altijd per se de ideaalste plek kunnen kiezen.

Voor de helderheid hanteren we in dit artikel voorbeelden met Bose SoundTouch, de voornaamste uitdager van marktleider Sonos. De Bose-speakers kwamen vorig jaar goed uit onze tests qua klank en zijn door recente software-updates op significante wijze verbeterd qua functionaliteit en mogelijkheden. Ze zijn nu eenvoudig in te stellen en ondersteunen de belangrijkste muziekbronnen, zoals internetradio, Deezer en Spotify.