De meeste mensen kennen Bluetooth vooral als hulpmiddeltje voor handenvrij bellen in de wagen. Maar Bluetooth is meer dan dat: ook muziekweergave is mogelijk via de draadloze technologie, zonder complex netwerk of router.


Geluid streamen over een Bluetooth-verbinding wijkt op een aantal vlakken sterk af van de manier waarop klassieke muziekstreamers werken. Je hebt er bijvoorbeeld geen computernetwerk of draadloze router voor nodig, aangezien Bluetooth-communicatie rechtstreeks van toestel tot toestel verloopt.

Apparaten zoals computers en mobiele telefoons beschikken tegenwoordig in 95 procent van de gevallen over een ingebouwde Bluetooth-module die data draadloos kan verzenden en ontvangen naar andere Bluetooth-toestellen. Is de module A2DP-compatibel (de naam van de indeling die voor muziekoverdracht gebruikt wordt), dan kan ze dienst doen om muziek te streamen.

Daarnaast zijn er ook losse Bluetooth-zendertjes (dongles) beschikbaar, bijvoorbeeld voor de iPod, die het ook mogelijk maken om vanaf een mp3-speler muziek te streamen.

In de huiskamer
Maar sinds enige tijd heeft ook de entertainmentsector brood gezien in deze technologie. Zo vinden we soms al een ingebouwde Bluetooth-ontvanger terug in toestellen voor de huiskamer, bijvoorbeeld bij tv-toestellen of miniketens.

Een piste die vaker bewandelt wordt, is het aanbieden van een optionele ontvanger. Die is vaak merkspecifiek, en wordt bijvoorbeeld aangesloten op een av-receiver. 

Een toestel zoals de Chord Chordette gaat zelfs nog een stap verder: het ontvangt de digitale muziekstroom die via Bluetooth verstuurd wordt vanaf een telefoon of pc niet alleen, maar zet ze ook meteen perfect om in een analoog signaal dat door een gewone versterker naar de speakers gestuurd kan worden. Dat maakt deze Bluetooth-DAC universeel inzetbaar.