DOLBY TRUE HD & DTS-HD
Om van soundtracks in Dolby True HD- en DTS-HD Master Audio-formaat te genieten, heb je om te beginnen een Bluray-speler nodig. Alle moderne spelers kunnen de nieuwe surround-codecs uitlezen – zelfs de goedkoopste modellen – maar spelers van de eerste generatie waren vaak nog niet compatibel met DTS-HD. Hou daar rekening mee als je overweegt om een tweedehandsspeler aan te schaffen.

Wat er daarna gebeurt, is afhankelijk van de (on)mogelijkheden van je av-receiver. Als je een modern toestel hebt dat uitgerust is met HDMI 1.3 (1.3, 1.3a, 1.3b of 1.3c) of HDMI 1.4 en dat Dolby True HD en DTS-HD kan decoderen, dan verbind je de speler met de av-receiver met een HDMI-kabel en laat je de decodering over aan de av-receiver.

Heb je een iets oudere av-receiver die enkel over HDMI 1.0, 1.1, 1.2 of 1.2a beschikt, dan moet je de Blu-ray-speler zo instellen dat die de Dolby True HD- en DTS-HD-signalen decodeert naar PCM. Dat PCM-signaal kan dan via een HDMI-kabel naar de av-receiver gestuurd worden, waar het uiteindelijk wordt omgezet in een analoog signaal dat aan de versterkermodules wordt doorgegeven.

De reden voor dit alles is dat de datastroom van de nieuwe surroundformaten zo groot is dat hij enkel langs een HDMI-verbinding getransporteerd kan worden. De coaxiale- en optisch digitale verbindingen van vroeger voldoen dus niet. Daarnaast ondersteunt de HDMI-norm pas vanaf versie 1.3 de overdracht van de nieuwe surround-codecs.
 

GEEN HDMI?
Als je av-receiver of -processor helemaal geen HDMI ondersteunt, ben je verplicht om de decodering over te laten aan de Blu-ray-speler. Die zal de gedecodeerde signalen eerst omzetten naar een analoog meerkanaalssignaal – 5.1 of 7.1 – dat naar de analoge meerkanaalsingang van de av-receiver geloodst kan worden. Hou er wel rekening mee dat niet alle Blu-ray-spelers over zo’n analoge meerkanaalsuitgang beschikken. Vooral de goedkopere modellen moeten het nogal eens zonder stellen.

Deze oplossing houdt ook nogal wat compromissen in. Het digitale signaal moet bijvoorbeeld eerst worden omgezet naar analoog, waarna het allicht in de AVR opnieuw wordt gedigitaliseerd om uiteindelijk nogmaals naar analoog geconverteerd te worden. Al die omzettingen brengen potentieel kwaliteitsverlies met zich mee.

Av-receivers die een inkomend analoog meerkanaalssignaal niet digitaliseren bestaan ook, maar die gaan dikwijls geplaagd onder een gebrekkig bass managment, de onmogelijkheid om de Room EQ-functies te gebruiken, enzovoort.

En dan zijn er natuurlijk ook nog av-receivers die het zowel zonder HDMI-mogelijkheden als analoge meerkanaalsingangen moeten stellen. In zo’n geval kan je maar beter op zoek gaan naar een modern toestel, wil je van de nieuwe codecs op Blu-ray genieten. Je kijkt dan misschien best meteen uit naar een exemplaar dat ook de nagelnieuwe Dolby ProLogic IIz- en Audyssey DSX-formaten ondersteunt.
 

gerelateerde items