DOLBY PRO LOGIC IIZ
Dolby True HD en DTS-HD zijn nog maar net aan hun carrière begonnen, en er worden alweer een paar nieuwe surround-formaten op de thuisbioscoop losgelaten. Het eerste formaat dat we van nabij bekijken is Pro Logic IIz van Dolby. Dolby Pro Logic IIz (DPLIIz) bouwt verder op Dolby Pro Logic II, wat op zijn beurt dan weer een evolutie is van het originele Dolby Pro Logic.

En dan zijn we er nog niet helemaal, want Dolby Pro Logic is dan weer een aangepaste versie van Dolby Surround, dat eigenlijk gebaseerd was op Dolby Stereo…

In dezelfde periode dat Dolby Digital en DTS de surroundmarkt veroverden, kwam Dolby met Pro Logic II (DPLII) op de proppen. DPL II kan beschikken over vijf volwaardige full-range geluidskanalen, en is dus strikt genomen een 5.0-systeem.

DPLII kan nog steeds oude Dolby Stereo-soundtracks netjes decoderen, maar wordt voornamelijk gebruikt om stereo-opnames om te zetten naar surround. Het effect daarvan is natuurlijk lang niet hetzelfde als wanneer je start met een echte surround-geluidsbron waarbij alle kanalen apart zijn opgenomen. Maar om saaie stereo-opnames op te leuken, is het een heel aardige tool.
 

VAN STEREO NAAR SURROUND
Stereomuziek zomaar omzetten naar surround wordt door puristen als een halsmisdaad beschouwd, maar daar hoef je niet van wakker te liggen. Als je bepaalde muziekopnames prettiger vindt klinken in DPLII – of één van zijn opvolgers – moet je het vooral niet laten.

Dolby Pro Logic IIx (DPLIIx) kan je beschouwen als een extended versie van DPLII, waarbij stereo-opnames niet alleen naar 5.1 maar ook naar 6.1 of 7.1 kunnen worden omgezet. Die evolutie werd gevoed door het alsmaar grotere aantal zes- en zevenkanaals av-receivers die hun intrede maakten.

En dan belanden we eindelijk bij Dolby Pro Logic IIz (DPLIIz). Eenvoudig gezegd komt het er op neer dat DPLIIz hetzelfde is als DPLIIx, maar dan met twee extra front height-geluidskanalen erbij. Deze kunnen gebruikt worden als uitbreiding op een 5.1-systeem – zodat het eigenlijk een 7.1-systeem wordt – of als toevoeging op een bestaand 7.1-systeem, waardoor je de stap zet naar 9.1-surround.

Er zijn bij Dolby nog geen 100 procent vaste opstelschema’s beschikbaar, zodat de precieze locatie voor de plaatsing van deze hoogteluidsprekers nog wat vaag blijft. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen ze best ongeveer een metertje boven de bestaande linkse en rechtse frontluidspreker gepositioneerd worden. Ophangen aan de wand dus, of extra hoge statieven gebruiken.
 

gerelateerde items