Vooral atmosferische geluiden, zoals wind en regen of passerende vliegtuigen en helikopters, zouden baat hebben bij deze extra geluidskanalen. Dolby claimt echter dat alle soundtracks opknappen door een PLIIz-behandeling en dat in geen geval de samenhang van de bestaande geluidskanalen aan de voorzijde onder druk komt te staan.

Er bestaan geen speciale DPLIIz-soundtracks, en die staan er ook niet aan te komen. DPLIIz moet je dan ook zien als een extra processing tool dat wordt gebruikt bovenop een Dolby True HD- of een DTS-HD Master Audio-soundtrack.

Intussen zijn er al heel wat av-receivers met Dolby Pro-Logic IIz-processing op de markt, bijvoorbeeld bij Denon en Onkyo. Hou er wel rekening mee dat niet al deze apparaten 9.1-surround aankunnen. In het geval van een 7.1-toestel, moet je de afweging maken of je gaat voor de gebruikelijke back surround-speakers of liever de hoogtekanalen voor DPLIIz in gebruik neemt.
 

AUDYSSEY DSX
Audyssey is een merknaam die de laatste jaren steeds meer in het rijtje logo’s op av-receivers opduikt. Het bedrijf verwierf tot nu toe vooral bekendheid met hun room equalising-systemen – MultEQ XT is de meest uitgebreide versie daarvan. Nu komt Audyssey ook met een surround-formaat op de proppen, Audyssey DSX (Dynamic Surround eXpansion).

De technici bij Audyssey – één daarvan is Tomlinson Holman, de man aan wie het THX-systeem zijn naam dankt – zijn van mening dat je beter vooraan luidsprekers toevoegt aan een klassiek 5.1-surround-systeem dan achteraan. Onze oren zijn immers beter in staat om geluiden die van vooraan komen precies te lokaliseren dan geluiden die ons langs achter bereiken. Niet verwonderlijk, als je de vorm van onze oorschelpen bekijkt.

Eigenlijk had men destijds – toen Dolby Digital EX en DTS-ES op de markt kwamen – dus niet meteen extra geluidskanalen moeten voorzien in de achterste hemisfeer van een surroundopstelling, maar had men zich beter op de voorste hemisfeer gericht. En dat is precies wat DSX doet.

DSX is een schaalbaar surround-formaat dat drie mogelijkheden biedt. Of je breidt een bestaand 5.1- of 7.1-systeem uit met twee front height-kanalen – in dat opzicht is DSX dus gelijkaardig aan DPLIIz – of je breidt het systeem uit met twee zogenaamde wide-kanalen, of je gaat voor de full-option DSX-oplossing waarin je én twee front height-kanalen opneemt én twee wide-kanalen. Je kan dus een DSX-systeem opbouwen met een 7.1-opstelling, maar ook met een 9.1- of zelfs een 11.1-systeem.
 

gerelateerde items