HOE PLAATSEN?
Overigens voorziet Audyssey wel in concrete plaatsingsvoorschriften voor zijn DSX-systeem. De wide-speakers moeten in een hoek van 60 graden ten opzichte van de luisteras worden geplaatst. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de gebruikelijke front-speakers links en rechts vooraan – die normaal op ongeveer 30 graden horen te staan – een veel breder geluidsfront kunnen produceren als ze een stuk verder uit elkaar worden gezet.

Maar dat kan je niet ongestraft doen, want dan vertoont het stereobeeld een gat in het midden en is ook de imaging naar de haaien. Door een extra paar luidsprekers toe te voegen – de wides – wordt dit probleem handig omzeild. Daarnaast speelt ook het eerste reflectiepunt op de zijmuren een belangrijke rol in de geluidservaring.

De belangrijkste richting waar dat gereflecteerde geluid vandaan komt, blijkt ook op diezelfde 60 graden van de luisteras te liggen. Audyssey geeft trouwens duidelijk aan dat hun wide-kanalen de belangrijkste zijn voor het waargenomen effect. Die zouden ook een veel grotere invloed hebben op de totaalervaring dan de back surround-kanalen.

Eigenlijk geeft Audyssey hier dus aan dat we onze twee back surround-speakers moeten herpositioneren op de wide-posities. En een nieuwe av-receiver of -processor kopen die DSX-compatibel is, natuurlijk.

De twee andere kanalen zijn de hoogtekanalen. Die zouden in een hoek van 45 graden ten opzichte van de luisteras moeten geplaatst worden – dus op het horizontale vlak – en eveneens in en hoek van 45 graden op het verticale vlak.

Dat laatste zal in de praktijk gewoonlijk met zich meebrengen dat de speakers helemaal bovenaan tegen de muur worden gemonteerd, tegen het plafond aan. Maar bij die vier kanalen houdt het processingverhaal van DSX niet op. Ook de surround- en eventuele back surround-kanalen kunnen een DSX-behandeling krijgen.
 

gerelateerde items