Voor-voorversterker voor vinyl

Een interessant onderdeel van de voorversterker is de voor-voorversterker – in het Engels prepre-amplifier – die instaat voor de voorversterking van het signaal van een analoge draaitafel. De spanningsafgifte van een MM- (Moving Magnet) of een MC-element (Moving Coil) dat in een draaitafel gebruikt wordt, is namelijk te klein om het meteen te kunnen doorgeven aan de voorversterker.

Bovendien staat de  voor-voorversterker in voor de RIAA-correctiecurve (Recording Association of America). Kort gezegd komt het er op neer dat men voor het persen van de plaat de frequentiecurve bijstelt, zodat deze achteraf makkelijker en beter kan worden uitgelezen door de naald-elementcombinatie. Maar door dat bijregelen is de balans van de opname natuurlijk ernstig verstoord, en dat is precies wat de RIAA-equalizer achteraf weer ongedaan maakt.

Niet alle voorversterkers hebben een ingebouwde pre-pre – ook wel phonostage genoemd – aan boord, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Je kan zo’n prepre ook los aanschaffen, en aansluiten op de  voorversterker.

Hou er wel rekening mee dat de ene phonostage de andere niet is. Sommige ondersteunen enkel MM-elementen, terwijl andere alleen met MC-elementen overweg kunnen. Gecombineerde voor-voorversterkers die geschikt zijn voor beide soorten elementen bestaan natuurlijk ook.

gerelateerde items