Meer dan aansluitingen alleen

De voorversterker heeft een belangrijke invloed op de uiteindelijke klankkwaliteit van het systeem. Reserveer dus voldoende luistertijd bij je dealer en vraag hem of hij een aantal voorversterkers uit verschillende prijsklassen op een rijtje wil zetten.

Let bij het beoordelen op de hogetonenweergave – die mag niet te fel zijn – en op de samenstelling van ‘het podium’. Voor dat laatste gebruik je best een cd met klassieke muziek. De afbeelding van het podium moet zo accuraat mogelijk zijn, waarbij je de grootte van de zaal moet  kunnen horen en elk instrument netjes zijn plaats in het geheel krijgt.

Overigens is het niet zo dat het duurste apparaat altijd het beste is. Er zijn voorversterkers op de markt die minder dan 2.000 euro kosten en toch zeer overtuigende muzikale prestaties neerzetten. Bij Rotel vind je bijvoorbeeld de RC 1550-voorversterker, die slechts 650 euro kost. De iets duurdere NAD C165BEE (899 euro) is een discreet opgebouwde klasse-A-voorversterker met ringkerntransformator.

McIntosh heeft een  hele serie voorversterkers in het gamma, van de relatief betaalbare C220 (4.500 euro) met buizentechniek tot de ronduit fenomenale – helaas geldt dat ook voor de prijs – C1000. De C1000 bestaat in eerste instantie uit een zogenaamde ‘Controller’ (10.500 euro), die je aan de  eigenlijke voorversterker koppelt (11.750 euro). Daarbij kan je kiezen voor een buizenmodel of eentje met transistors. Of allebei natuurlijk, zodat je door een druk op de knop kan schakelen tussen transistor- of buizenklank.

Daarnaast zijn er nog heel wat andere merken die high-end voorversterkers in het gamma hebben, zoals Spectral, Krell, Accuphase en Mark Levinson.
 

4/4
gerelateerde items