Yamaha kondigt de komst van vijf nieuwe AV-receivers aan, met handige features zoals AirPlay, 4K-ondersteuning, DLNA en Wi-Fi.De AV-receivers van Yamaha genoten al langer een goede reputatie op het vlak van geluidskwaliteit, maar met de nieuwe lichting receivers voor 2012 beent het merk de concurrentie ook weer bij wat features betreft. Zo zien we niet alleen de komst van draadloze AirPlay-technologie, maar ook van DLNA. De liefhebbers van streaming audio komen dus volop aan hun trekken, zeker nu Yamaha ook een eigen MusicPlay streaming app beschikbaar stelt waarmee smartphones als muziekbron kunnen dienen.

Van apps gesproken: een nieuwe AV Controller-app voor Android en iOS maakt het eveneens mogelijk om de nieuwe receivers te bedienen vanaf een smartphone of tablet.

Wie het milieu een groen hart toedraagt, kan gebruikmaken van een nieuwe ECO-instelling op de AV-receivers. Die zou het stroomverbruik met 20 procent terugdringen zonder een al te sterke impact op de geluidskwaliteit te hebben. Wie boodschap heeft aan elektronische klankverbeteraars, kan dan weer een beroep doen op Yamaha's eigen YPAO-feature die voor 2012 verder verbeterd werd.

Van 5.1 tot 7.1
Het nieuwe instapmodel is de RX-V373 (299 euro), een 51-receiver die een vermogen van 100 watt per kanaal zou leveren. Hij decodeert alle HD-geluidsformaten, heeft een pass-through functie voor 4K-beeldmateriaal en beschikt over vier HDMI-inputs en één uitgang. Een USB-ingang op de voorkant die een digitaal signaal kan uitlezen van een iPod of iPhone, FM/AM-radiotuner, en de eerder vermelde ECO-modus vervolledigen de lijst met opvallende features. Eveneens het vermelden waard is dat het stroomverbruik in stand-by beperkt zou blijven tot 0,3 watt.

Wie het een stapje hogerop zoekt komt terecht bij de RX-V473 (399 euro), de eerste receiver in het 2012-gamma die netwerkmogelijkheden biedt. Daarmee worden AirPlay, DLNA en vTuner-internatradio aan de specificatielijst toegevoegd, inclusief de mogelijkheid om de receiver te bedienen met de nieuwe AV Controller app. Het gaat nog steeds om een 5.1-receiver, maar het vermogen stijgt wel tot 115 watt per kanaal en de USB-aansluiting op de voorzijde biedt bij dit model ook officieel ondersteuning voor de iPad. Een handig detail is dat de luidsprekeraansluitingen op dit model ook banaanstekkers aanvaarden, in tegenstelling tot bij de instapper.

Wie 7.1-geluid wil, kan voor de RX-V573 (499 euro) opteren - een machine die eveneens 115 watt per kanaal belooft. De extra versterkingskanalen kunnen niet alleen gebruikt worden voor extra speakers in de hoofdruimte, maar kunnen ook een tweede zone van geluid voorzien of ingezet worden om de frontspeakers te bi-ampen. De features lopen verder gelijk aan die van de RX-V473.