Bij de introductie van Android 4.1 hamerde Google vooral op snelheidsverbeteringen. De nieuwe Androidversie brengt weinig nieuwe features, eerder verfijningen én betere prestaties.

De beloofde snelheidsverbeteringen die met Jelly Bean komen, zijn zeker geen marketingtrucje. Je merkt aan alles dat de interface sneller geworden is. Bij de vorige Androidversie, Ice Cream Sandwich of Android 4.0, waren er al enorme snelheidsverbeteringen doorgevoerd, maar bij Jelly Bean heeft Google het onderste uit de kan gehaald.
 


Jelly Bean loopt gesmeerd
Het interne project dat zou moeten zorgen voor de snelheidsverbeteringen stond bekend onder de naam Project Butter. Dit komt van de Engelse uitdrukking ‘smooth as butter’, oftewel soepel als boter. En de ervaring met Jelly Bean kunnen we zeker soepel noemen.

Inderdaad, de interface bij Ice Cream Sandwich wás al behoorlijk snel, maar op verschillende momenten waren er toch wat kleine haperingen. Het openen van de menu’s in Jelly Bean, het openen van apps en ook het scrollen en bladeren door apps gaat gewoon fijner.
 


Leven in het moment
Wat opvalt wanneer je voor het eerst het homescherm van de Galaxy Nexus met Ice Cream Sandwich ziet, is de vernieuwde zoekbalk bovenin het scherm.  Wanneer je op deze zoekbalk klikt, krijg je een uitnodiging voor Google now.

Dit nieuwe project van Google zorgt er voor dat je de juiste informatie op het juiste moment krijgt. Die omschrijving is natuurlijk wat vaag en daarom geven we wat voorbeelden. Stel, je hebt een afspraak staan om 13:15 uur. Google now weet dit, omdat je de afspraak in Google Agenda hebt staan. Google now weet ook waar de afspraak is en waar jij je op dit moment begeeft.

Ga je vaker met het openbaar vervoer, dan geeft now je precies aan hoe laat je moet vertrekken om op tijd te zijn. Wanneer je normaal gesproken met de auto naar afspraken gaat, zal now je vertellen wat de verkeersituatie is en of je misschien beter een andere route kunt nemen.

Nog een ander voorbeeld: stel, je bent fan van een voetbalclub, en je zoekt regelmatig via Google naar uitslagen. Google now weet dit en zorgt er voor dat je wedstrijdinformatie direct krijgt wanneer je club speelt.
 

Het lockscreen van Android 4.1 Jelly Bean


Notificaties
Eén van de belangrijkste functies van Android wordt geboden door notificaties. Bij Android 4.1 zul je meer informatie kunnen vinden in jouw notificaties. Je kunt bijvoorbeeld ook direct mensen terugbellen als je een gemist gesprek hebt, maar je kunt ook grote previews van foto’s bekijken, bijvoorbeeld als deze gedeeld zijn op Google+.