Alle televisies die Samsung dit jaar uitbrengt  zullen meteen in staat zijn om zonder digibox digitale televisie van Telenet te tonen. Ze zijn door Telenet gecertificeerd voor gebruik met een CI+ module. Maar we hebben ook info over oudere toestellen en de mogelijkheden.

Op de persvoorstelling van de nieuwe Samsung-producten hadden we de kans om een praatje te slaan met Ivor Micallef, Product Manager TV bij Telenet. Dat leverde een paar interessante weetjes op.

Zoals we al eerder vermeldden zou een DVB-C-tuner en CI+-slot moeten volstaan om digitale televisie van Telenet te kunnen ontvangen. Waarom is certificatie dan nodig? In de eerste plaats zorgt certificatie er voor dat de module erg eenvoudig te installeren is. In plaats van allerlei technische gegevens in te toetsen zal het volstaan om een 'Telenet'-profiel te kiezen tijdens de installatie en je bent klaar.

Bovendien kan Telenet je helpen wanneer er iets misloopt op een gecertificeerd toestel. Daarnaast levert een een gecertificeerd toestel ook een bepaalde gegarandeerde gebruikservaring, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van een programmagids (EPG).

Niet gecertificeerd?
Wat dan met al die oudere toestellen die niet gecertificeerd zijn maar wel over een DVB-C tuner en CI+-slot beschikken? Kennelijk komt er ook een lijst met 'ondersteunde' toestellen. Daarop kan je dus ook kijken, maar krijg je bovenstaande garanties niet.

Vooral het instellen van de juiste tuner-gegevens moet in dat geval vermoedelijk manueel gebeuren. Nu is dat gelukkig geen heksentoer. Je volgt eenvoudig de stappen zoals we ze in deze workshop beschrijven.