Functies
Zowat alle moderne tv-toestellen kunnen de video afkomstig van de digitale tuners opnemen op een USB-harde schijf. Sommige televisies die zo kunnen opnemen bieden ook een optie om live-tv te pauzeren.

Zal dat allemaal mogelijk blijven als je met behulp van een CAM-kaart kijkt? Telenet wist ons te vertellen dat de CAM enkel instaat voor het ontsleutelen van de zenders. Opnemen zou dus mogelijk zijn.

Maar de vraag blijft of de Vlaamse zenders zelf dit toe zullen laten. Zij kunnen immers vragen om de opname-optie te deactiveren. En gezien de openlijke onvrede tussen de zenders en Telenet ligt een toelating om op te nemen misschien niet zo voor de hand. Kijk maar naar Yelo TV waar je slechts voor een beperkt aantal zenders naar opnames kan kijken.

Wij vroegen ook of een CAM en smartcard een eigen abonnement zal hebben of eventueel gekoppeld kan worden aan een bestaand abonnement.

Stel, je kijkt in de woonkamer met een HD Digicorder en je beschikt daar over een Prime-abonnement. Op een tweede toestel in de slaapkamer wil je met een CAM kijken. Zal je daar dan ook naar je Prime-kanalen kunnen kijken?

Op die vraag kregen we voorlopig geen antwoord. De digicorder kijkt je abonnement na via het internet, en een CAM beschikt niet over een internetverbinding. Dat kan betekenen dat Telenet een andere technische oplossing moet gebruiken of dat het abonnement op de CAM kan verschillen van dat van een digicorder.

Prijs en beschikbaarheid
De CAM-module zal beschikbaar zijn voor de zomer, en de prijs zal 'competitief zijn met die van de ons omringende landen'. Een CAM met smartcard kost in Nederland (Ziggo) 89 euro. 

2/2
gerelateerde items