E-booklezers lijken maar niet van de grond te komen. Het enige succesverhaal is de Amazon Kindle, die eind 2007 werd gelanceerd en waarvan er in 2008 zo’n half miljoen verkocht zouden zijn. Onlangs verscheen de Kindle 2, die officieel ook alleen in Amerika te koop is.

Compacter geworden
De eerste Kindle was functioneel, maar het design was niet om over naar huis te schrijven. De tweede versie is een stuk compacter: amper 9 mm dik en een gewicht van 290 gram. De Kindle lijkt nu nog meer op een te groot uitgevallen Ipod (van de eerste generatie), want de achterkant is aluminium en de voorkant is wit.

Verder bevat de nieuwe Kindle 2 GB flashgeheugen, waarvan je er 1,4 kunt gebruiken voor boeken. Het geheugen is niet uitbreidbaar, maar dat is geen probleem want er kunnen tot 1.500 boeken op. Het schermpje van 6 inch geeft zestien grijswaarden weer met een resolutie van 600 bij 800 pixels en gebruikt e-ink-technologie.

De Kindle gebruikt dus enkel stroom bij het bladeren, en niet terwijl je een pagina leest. Met een volle batterij kunnen we het apparaatje precies tien dagen gebruiken (de bijgeleverde stroomadapter werkt ook in Europa).

Boeken binnenhalen
De Kindle 2 ondersteunt - net als de eerste versie - 3G-netwerken, zodat je zonder pc boeken, tijdschriften en kranten kunt binnenhalen. Je kunt met de Kindle trouwens ook browsen, naar mp3’tjes en audioboeken luisteren, en je kunt pdf-documenten naar je Kindle mailen (10 dollarcent per bestand).

Maar aangezien de Kindle de Amerikaanse EVDO-standaard gebruikt voor de verbinding met het internet, kun je al dit moois alleen in de VS gebruiken. Toch is er een oplossing: je kunt de e-books ook op de Amazon-website kopen, downloaden en vervolgens overzetten naar de Kindle met de bijgeleverde USB-kabel (waarmee je trouwens ook het apparaat kunt opladen).