Apple TV, Roku, Chromecast,… Er zijn al best wat populaire mediastreamers beschikbaar. Maar Amazon denkt dat er nog plaats is voor een extra speler.

Uiterlijk lijkt de Fire TV alvast erg op een Apple TV of Roku. Een compacte zwarte doos, met een eenvoudige remote. Met een prijskaartje van 99 US Dollar zit de Fire TV ook op de lijn van de concurrenten. Maar het binnenwerk, daar heeft Amazon voor een stevigere aanpak gekozen.

De specs lijken erg sterk op die van een high-end smartphone. Quad-core Qualcomm Krait processor, een eigen GPU ook, de Qualcom Adreno 320, gecombineerd met 2GB geheugen. Daarmee steekt de Fire TV op zijn sloffen alle concurrenten voorbij.

Ook bij de aansluitingen is er niet echt bespaard. Bedrade netwerkaansluiting, Dual-band WiFi met MIMO, HDMI uitgang, en een optisch digitale uitgang.

Volledige specificaties lees je hier.

Video… en Games

Met al die rekenkracht ben je verzekerd van een perfecte 1080p video-weergave. De bedrade netwerkaansluiting of de MIMO WiFi zorgen er dan weer voor dat je streaming bandbreedte ook optimaal gebruikt wordt. Uiteraard is de Fire TV te gebruiken met Amazon’s eigen streaming dienst, Instant Video, maar het is zeker geen exclusief platform. Netflix, Hulu Plus, Crackle, YouTube, Showtime, WatchESPN, Bloomberg TV, Vevo en Pandora zijn onder andere ook al aanwezig. Plex heeft bijvoorbeeld ook al een app voor de Fire TV.

Maar Amazon ziet de Fire TV duidelijk ook als een kleine game console.  Er zijn nu al een hele reeks games beschikbaar, met klinkende namen zoals Minecraft, Asphalt 8 en Sev Zero. De line-up die nu al beschikbaar is bevat meer dan 100 games! Dankzij partnerdeals met EA, Disney, Ubisoft en andere game ontwikkelaars wil Amazon die lijst uitbreiden naar meer dan 1.000 games.

Bekijk hier de volledige lijst apps en games.

Gamepad en Voice Search

Om het gebruik zo eenvoudig en aantrekkelijk mogelijk te maken voorziet Amazon twee troeven. Voor de gamers is er een draadloze Bluetooth gamepad, optioneel verkrijgbaar voor 39,99 US Dollar. De filmliefhebbers kunnen zich uren gezoek besparen met ‘Voice Search’. Eenvoudig een titel, acteur, regisseur of categorie inspreken volstaat om een lijst aanbevelingen te krijgen. De microfoon zit ingebouwd in de remote. Het blijft altijd afwachten hoe goed Voice Search het zal doen in andere talen.