Er verschijnen steeds meer smartwatches, maar echt een succes zijn ze (nog) niet. Misschien komt daar verandering in als Apple een 'iPhone' onder de horloges uitbrengt, een uurwerk dat zo goed uitgekiend is dat iedereen er één wil.

Over zo'n iWatch circuleren al geruime tijd geruchten, zonder dat Apple er ooit bevestiging voor gaf. Apple-CEO Tim Cook hield in voorbije gesprekken rond de financiële resultaten van het bedrijf op nietszeggende uitspraken over nieuwe producten die onder ontwikkeling was.

Vorige week leek er dan toch een vorm van bevestiging te komen voor de iWatch-plannen. Vrijdag raakte bekend dat Patrick Pruniaux, hoofd van verkoop bij horlogemaker TAG Heuer, de overstap maakt naar Apple. Hij zal daar het gezelschap krijgen van Ben Shaffer en Jay Blahnik, beide verbonden aan Nike's Fuelband (een fitness-sportband).

Er zijn dus goede indicaties dat er inderdaad vroeg of laat iets van de assemblageband gaat rollen bij Apple. Maar wat? Daar is veel speculatie over. Zoals altijd bij Apple gaan geruchten alle kanten op, al lijkt er wel een consensus dat een iWatch een horloge zou zijn met een aanraakscherm, waarop iOS (en dus mogelijk aangepaste apps) zou draaien en dat het uurwerk biometrische sensoren zou bevatten.

Gegeven de recente voorstelling van de Healthkit-software op de WWDC-conferentie van Apple lijkt het logisch dat er inderdaad een koppeling zou zijn naar gezondheid.

Apple zou de iWatch willen uitrusten met een batterij die vier tot vijf dagen blijft werken. Dat is bij bestaande smartwatches vaak een heikel punt. Het lijkt vaak een compromis: oftewel krijg je een horloge die inderdaad 'smart' is met apps maar beschikt over een batterij die na een dag leeg is, oftewel heb je een uurwerk dat het wel langer uitzingt met een batterijlading, maar weinig doet buiten notificaties tonen.