De derde versie van Apples kleinste mp3-speler werd een maatje kleiner, en draagt haar bedieningstoetsen op het snoer van de oortelefoon.

Apple introducteerde de eerste iPod Shuffle in januari 2005. Deze mp3-speler had geen schermpje, zodat je niet kon zien welke track er afspeelde en evenmin muziek kon kiezen. Apple maakte van deze nood een deugd en benadrukte het Shuffle-aspect: je laat je verrassen door de willekeurig gekozen tracks. De tweede generatie iPod Shuffle bouwde hierop verder; alleen werd het toestel de helft kleiner, en kreeg het een clip waarmee je hem aan je kleding kon vastmaken.

Opnieuw kleiner
De derde versie van de Shuffle is alweer gekrompen. Het toestel meet nu nog 4,5 op 1,7 cm en is 8 millimeter dik - inclusief de clip, bij een gewicht net boven de 10 gram. Op de Shuffle zelf staat nog maar één knop, met drie posities: uit/continu spelen/shuffle. Alle andere bedieningstoetsen zijn verhuisd naar het snoer van de meegeleverde oortjes. Deze afstandsbediening hangt ergens ter hoogte van je nek, en het duurt even voor je hem blindelings weet te vinden en te bedienen.

Op die afstandsbediening staan drie knoppen: twee voor volume (luider en stiller) en een multifunctionele regelaar. Door er éénmaal op te drukken, speel of pauzeer je muziek. Tweemaal drukken gaat naar de volgende track, en driemaal drukken brengt je naar de vorige track.

iPod die kan praten
De nieuwe Shuffle kan je vertellen welk nummer er speelt. Om deze functie te gebruiken, moet je in iTunes 8.1 de Voiceover-kit installeren (iTunes stelt voor om dit te doen wanneer je de Shuffle voor het eerst aansluit). De Voiceover-kit maakt een audio-tag voor elk nummer dat je op de Shuffle zet. Wanneer je de regelaar ingedrukt houdt, zakt het volume van de song die op dat moment afspeelt en leest een computerstem de titel en uitvoerder ervan voor.

Slim is dat iTunes daarbij rekening houdt met de taal van nummer. Zo wordt Mia van Gorki aangekondigd door een Nederlandse vrouwenstem, terwijl Rammstein en Finntroll door een respectievelijk Duitse en Zweedse computerstem worden gezegd.

Niet alle talen hebben recht op een eigen stem; De IJslandse groep Sigur Rós bijvoorbeeld moet het met de standaard Engelse stem stellen. De spraaksynthese heeft nog wel meer eigenaardigheden: zo wordt ‘Volbeat’ als ‘Volumebeat’ gelezen, en spreekt de Engelse stem ‘Live’ in de titel van live opgenomen songs steevast uit als het werkwoord to live. Kortom, Voiceover zou van professor Higgins niet veel punten krijgen, maar het is wel handig als je wil weten welke song er nu precies speelt.

Speciale Apple-hoofdtelefoon
Doordat de iPod Shuffle zelf geen bedieningstoetsen meer bevat, kan je het toestel niet bedienen als je een andere hoofdtelefoon dan de meegeleverde gebruikt. De Shuffle speelt wel muziek, maar je hebt geen volumeregeling en je kunt geen tracks selecteren. Apple heeft een adapter aangekondigd waarmee je andere hoofdtelefoons kunt uitrusten (prijs nog niet bekend), en een aantal fabrikanten heeft aangekondigd aan compatibele hoofdtelefoons te werken.