Wie hoopte op een radicaal nieuwe iPhone, komt bedrogen uit. Apple lanceert de iPhone 4S: visueel min of meer hetzelfde toestel als de iPhone 4, maar wel met snellere hardware. De voordelen zullen onder andere in games te merken zijn. Die laatste kunnen nu ook draadloos naar een Apple TV en dus naar een groot scherm worden gestuurd.


De nieuwe telefoon zal vanaf 28 oktober uitkomen in België en Nederland. In de VS is het toestel al eerder verkrijgbaar: vanaf 14 oktober.

Het grote uithangbord van de iPhone 4S wordt Siri, een spraakgestuurde assistent die op basis van vragen informatie kan opzoeken. Vraag "Welk weer wordt het vandaag?", en Siri zal antwoorden door het weerbericht te tonen. Tijdens de keynote werd ook gedemonstreerd hoe de zin "Maak me wakker om 6 uur 's morgens", automatisch wordt omgezet in een alarm voor dat uur. Siri zal enkel draaien op de nieuwe iPhone, niet op bestaande modellen. De grote vraag "werkt het ook in andere talen dan het Engels", is amper beantwoord. Duits en Frans krijgen snel ondersteuning, andere talen volgen.

2x sneller
Zoals verwacht wordt de nieuwe iPhone aangedreven door de A5-chip, dezelfde dualcore system-on-a-chip die in de iPad 2 zit. Dat zorgt voor veel snellere grafische prestaties, wat werd geïllustreerd door Infinity Blade 2. De demo van deze opvolger voor de populaire hack 'n' slash-spel van Epic Games zag er alvast heel mooi uit - maar zal enkel op de iPhone 4S draaien (en vermoedelijk op de iPad 2).

Nog een voordeel, aldus Apple-marketingtopman Phil Schiller, zou een veel beter batterijleven zijn. De 4S is bovendien uitgerust met een nieuwe antenne die intelligent kan schakelen om het doodgreep-probleem van het vorige iPhonemodel uit te schakelen.

4G
Er komt maar een versie van de iPhone 4S die zowel CDMA- als GSM-compatibel is, en bovendien aan 14,4 Mbps kan downloaden. Dat is twee maal zo snel als de iPhone 4. "Sommige concurrenten noemen dat 4G", merkte de Apple-topman op. "Wij gaan er niet over discussiëren, maar deze telefoon is minstens even snel", waarmee Schiller verwees naar toestellen zoals de EVO 4G die HTC in de Verenigde Staten op de markt brengt.

Ook de camera krijgt een upgrade naar 8 megapixels. Allerlei snufjes, zoals een betere back-illuminated sensor en een lens met een diafragma van f/2.4, zouden er voor moeten zorgen dat de camera beter presteert. Volgens Apple maakt de iPhone 4S sneller foto's dan de concurrenten.

Apple voert de oude modellen trouwens nog niet af. De iPhone 3GS wordt in de Verenigde Staten het goedkoopste model aan 49 euro en een telecomcontract. Ook de iPhone 4 blijft in het assortiment. Door het behoud van de oudere modellen heeft Apple meteen een vollediger aanbod, ook met goedkopere modellen.

De goedkoopste iPhone bij ons wordt de 3GS met 8 GB voor 379 euro, de iPhone 4 met 8 GB kost 529 euro. De exacte prijzen voor de iPhone 4S zijn nog onbekend, maar lijken wellicht op de prijskaartjes die tot vandaag aan de iPhone 4 bengelden.