Apple heeft een nieuwe vlaggenschiptelefoon voorgestel: de iPhone 5S. De drie belangrijkste dingen zijn een 64 bitsprocessor, een fel verbeterde camera en vingerafdrukherkenning.

Over de vingerafdrukherkenning heb ik het al in dit artikel, dus focus ik even op de andere belangrijkste specificaties van de iPhone 5S. We zullen beginnen met het leukste: de kleurtjes. Er komen drie versies uit: een gouden, ruimtegrijze en een witte. Het zwart is helemaal verdwenen.

De iPhone 5S heeft hetzelfde 4-inch scherm als de iPhone 5, een Apple Retina Display, met een resolutie van 1136 x 640 pixels en een pixeldensiteit van 326 ppi.

Wel nieuw is de chip: de A7 is eerste 64-bitsprocessor in een smartphone. Toch zal de telefoon compatibel zijn met 32-bitsapps. De belofte is dat deze telefoon 56 keer zo krachtig is als de eerste iPhone die gemaakt werd.

Op het gamingfront heedt de iPhone 5S OpenGP ES 3.0. Dat heeft het potentieel om de iPhone te bombarderen tot best presterende smartphone.

Nieuw is ook de M7 bewegingscoprocessor die de de A7 helpt met het verwerken van gegevens uit de accelerometer, de gyroscoop en het compas. Dat zou slimme kleding en accessoires in staat moeten stellen om sneller en makkelijker aan die gegevens te kunnen.

Batterijleven is ook een groot probleem in de smartphonewereld. Apple rept met geen woord over het aantal ampère-uur dat de batterij kan leveren, maar houdt het bij een aantal vage cijfers: 10 uren gesprek over 3G, 10 uren LTE-browsen (geen intesiteit vermeld) en 10 uur video. Je kan ok 250 dagen in standby blijven (maar dat is mijns inziens het meest zinloze cijfer dat eender welke smartphonemaker kan geven. Wie laat zijn telefoon nu 10 dagen onaangeroerd, zonder dat het toestel ook maar één keer automatisch checkt voor e-mail?)

Camera en video

Apple heeft altijd al een beentje voor geworden op zijn concurrenten als het op de camera in hun smartphones aankomt. Maar dat beentje is de laatste tijd wel erg kort met indrukwekkende inhaalmanoevers van Samsung Galaxy S4, Nokia Lumia 925 en vooral de Nokia Lumia 1020.

Apple geeft de camera van de iPhone 5S een lens die uit vijf elementen bestaat en een camerasensor die 15 procent groter is dan tevoren. Het diafragma is f/2.2. Dat zou ook bij weinig licht goede foto’s moeten opleveren. En als er toch te weinig licht is, kan de flits zijn kleur aanpassen aan de omstandigheden: van wit tot de meer gelige tinten.