Apple heeft een nieuwe versie van iTunes voor het publiek beschikbaar gemaakt. iTunes 11.1 beschikt over een aantal nieuwe functies, met als grootste nieuwigheid de introductie van iTunes Radio, de nieuwe muziekstreamingdienst van Apple.

iTunes Radio is een gratis dienst, ondersteund door advertenties, voor de iPhone, iPod Touch, Apple TV en iTunes op Mac en pc. Gebruikers krijgen toegang tot meer dan 200 gespecialiseerde radiostations, die zich aanpassen aan de luistergeschiedenis van de gebruiker. De dienst maakt gebruik van iCloud, zodat je kan blijven luisteren wanneer je wisselt tussen toestellen. Abonnees op iTunes Match (25 dollar per jaar) krijgen toegang tot iTunes Radio zonder advertenties. Voorlopig is de dienst enkel nog maar beschikbaar in de Verenigde Staten.

Een andere nieuwe functie is Genius Shuffle. Wanneer je de nummers in je muziekbibliotheek op willekeurige volgorde afspeelt, selecteert deze functie liedjes die qua stijl met elkaar samen gaan, vergelijkbaar met Instantmix in Google Music.

Met Podcast Stations maak je zelf “zenders” met je favoriete podcasts. Wanneer er nieuwe afleveringen zijn, worden die automatisch toegevoegd. Podcast Stations synchroniseert via iCloud met de Podcasts-app op iOS.

iTunes 11.1 verbetert ook de synchronisatie met iOS 7. Apple heeft woensdag de nieuwe versie van het besturingssysteem voor iPhone en iPad op de wereld losgelaten. Als je je toestel update via iTunes, biedt deze nieuwe versie verbeterde mogelijkheden om te synchroniseren. Zo is er een betere interface voor het beheer van apps, die al je thuisschermen en mappen naast elkaar weergeeft, zodat je apps makkelijk kan verplaatsen.

Je kan iTunes 11.1 downloaden en installeren via de productpagina op de Apple-website (Windows of Mac) of via de Mac App Store. Wie van plan is om zijn iPhone of iPad via iTunes naar iOS 7 te updaten, doet er goed aan om eerst iTunes 11.1 te installeren.